08-03-2020

Budvanski Crveni krst za Dan žena (FOTO)

Međunarodni dan žena ili 8. mart , dan je posvećen ženama i slavi se svake godine na ovaj datum.



Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi Dan žena je obilježen 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike.

Nadolazeće doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije često je dovodila do protesta zbog loših radnih uslova, jedan od tih primjera je i veoma važan istorijski događaj kada je tokom požara u fabrici tekstila u Njujorku poginulo preko stotinu žena. Smatra se da su radnice bile zadržane unutar fabrike kako bi bile spriječene da štrajkuju sa drugim radnicima. Tada se obično radilo deset sati dnevno.

Svakako, istorija je uvijek tu da nas podsjeti na važne činjenice o ovom veoma bitnom danu i datumu, a budvanski Crveni krst je i bez ikakvog podsjetnika, već kao sa svojom primarnom namjenom humanosti, obilježio današnji dan još i prije nekoliko dana, kada su posjetili naše drage dame i darovali im poklone povodom 8. marta.



Podsjećamo, osnovni principi Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca su: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.



A zadovoljni osmjesi ovih srećnih dama stoje, kao još jedna u nizu potvrda osnovnih principa budvanskog opštinskog Crvenog krsta.