24-09-2016

Budvanski gimanzijalci posjetili Ulcinjsku solanu

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i gimnazija “Danilo Kiš” iz Budve organizovali su danas izlet na Ulcinjskoj solani na kojem je učestvovalo četrdesetak učenika II razreda i nastavnika ove škole koji su upoznati sa bogatsvom flore i faune, kao i važnošću očuvanja ovog područja na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Budvanski gimanzijalci posjetili Ulcinjsku solanu | Radio Televizija Budva

Posebno oduševljenje među učenicima izazvalo je prisustvo flamingosa. Međutim, zbog jakog vjetra, učenici nisu mogli uživati u prizorima veličanstvena leta ovih ptica, ali su ih mogli posmatrati dok su tražili sklonište od vjetra i odmorište.

Solana predstavlja idealnu destinaciju za razvoj edukativnog turizma u Crnoj Gori i veliko je interesovanje škola za organizaciju izleta upravo na ovom području.

Značaj ovog područja za ornitofaunu Evrope, kao i njene promocije kao ekoturističke destinacije dodatno je prepoznat od strane inicijative Zeleni pojas koja obuhvata zaštićena područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše “gvozdene zavjese” u Evropi. Osim Solane, u ovu mrežu su uključena sledeća područja: delta rijeke Bojane, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i Prokletije zbog njihove prvenstveno geografske pripadnosti okvirima bivše "gvozdene" zavjese sa susjednom Albanijom.