09-05-2016

Budvanski gradjanski savez: Budvi je odavno trebala bar još jedna srednja škola

Budvanski gradjanski savez: Budvi je odavno trebala bar još jedna srednja škola | Radio Televizija Budva

"Danas na ovom mjestu, želimo da vas podsjetimo da je zgrada Javne ustanove, Srednje mješovite škole "Danilo Kiš" u Budvi sagradjena davne 1986. godine, kada je i počela sa radom. Površina objekta je 4592 m2, ali bez fiskulturne sale i otvorenog sportskog terena.

Kako tada, tako i danas nakon 30 godina, što je i u manje razvijenijim sredinama prosto neshvatljivo. Za Budvu je to posebno neprihvatljivo i nedopustivo.

Mnogi se hvale da je naš grad metropola turizma, a vidimo na šta nam liči jedna obrazovna ustanova, njena dugogodišnja slika i stanje.

Budvi je odavno trebala bar još jedna Srednja škola, zbog broja učenika koji se povećavao i raznih stručnih usmjerenja koja su budvanska djeca morala pronalaziti u Kotoru i Tivtu, vozeći se autobusima već dugi niz godina, pritom dodatno opterećujući kućni budžet svojih roditelja.

Ima li odgovornih, mada sumnjamo da će se sami javiti? Znamo čak, da i ako progovore, bit će mnogo razloga za opravdanja. Važno je to da kažu, da im je uvijek interes gradjana na prvom mjestu, a vjerujućih nažalost još ima.

Prostor oko škole tj. školsko dvorište je takodje u prethodnom trodecenijskom periodu ostalo neogradjeno. Ono je u stvari odavno Javno parkiralište, gdje se automobili parkiraju u neposrednoj blizini učionica, samo što u školu ne udju.

Prosto je neprihvatljivo da se do danas o tome nije povelo računa i zašto se to uopšte ikad dozvolilo?

Možda bi ministar prosvjete, gospodin Predrag Bošković, mogao dati neki konkretan odgovor u odnosu na gore navedeno, jer sport voli i na njemu ne štedi, pa bi slična finansijska davanja i budvanskoj Srednjoj školi dobro došla.

Budvanski gradjanski savez će u narednim danima inicirati razgovor sa direktoricom škole, gospodjom Radunović, predsjednikom Opštine, gospodinom Popovićem i ministrom prosvjete, gospodinom Boškovićem ukoliko bude potrebno", kazao je Milja Todorović iz Budvanskog gradjanskog saveza na danas održanoj konferenciji za novinare.


"U jednom segmentu istraživanja Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, na temu “Upravljanje ljudskim resursima u hotelijerstvu Crne Gore”, se kaže:

“U školama i na radnim mjestima nije dovoljno zastupljeno učenje stranih jezika koji su osnov za bavljanje turizmom. Veoma mali broj zaposlenih kvalitetno govori strani jezik, a i kada govore najčešće je to engleski”.

U sklopu pomenutog istraživanja uradjene su i “smjernice za budućnost” a jedna od njih kaže: “da formalno i neformalno obrazovanje treba pojačati učenjem sranih jezika i stručnih predmeta iz turizma”

Na osnovu gore navedenog, postavljamo pitanje ministrima prosvete, gospodinu Predragu Boškoviću i turizma, gospodinu Branimiru Gvozdenoviću, kao i rukovodstvu JUSMŠ “Danilo Kiš”: kako da nam djeca postanu dobri i uspješni turistički radnici kada nam PR ministarstva prosvjete Marija Jovović na naše apele za pomoć odgovara da ministarstvo nije u obavezi da djeci obezbjedi redovnu nastavu za stručne i tehničke predmete već samo završni ispit i pripremu za isti?

Ukratko rečeno, jednom broju djece u budvanskoj srednjoj mješovitoj školi nije omogućeno praćenje nastave iz stranih jezika, izuzev engleskog.

Pojedina djeca prate nastavu za drugi razred, a na kraju godine će polagati ispit iz prvog razreda, dok neka djeca u prvom razredu uče jezik za koji nemaju predznanje iz osnovne škole jer su u osnovnoj školi učili drugi jezik.

O ovom problemu je pismeno obaviješten ministar prosvjete gospodin Bošković, ali se do dana današnjeg nije udostojio da odgovori.

Ovom prilikom pozivamo osobe koji su radili pomenuto istraživanje, vlasnike hotela i ostale turističke privrednike, da ulože napor i pomognu u rješavanju naseg i njihovog problema, ako želimo Budvu kao metropolu turizma.

Gospodo, ne dozvolite da jednoga dana nema ko da poželi dobrodošlicu stranim turistima na njihovom jeziku", kazao je Jugoslav Marković iz NVU Budvanski gradjanski savez, na današnjoj konferenciji za novinare.