30-11-2021

Budvanski maslinjaci dali rod težak 50 tona

Predsjednik udruženja „NVO Maslinada“ Lazar Medigović kazao je za naš portal da se po zadnjim saznanjima ove godine ubralo 50 tona maslina izvrsnog kvaliteta.


Foto: NVO Maslinada

Da li je završena berba ove godine i jeste li zadovoljni?

„Ove godine smo ranije krenuli berbu. Počela je 5. oktobra a sada se privodi kraju. Oko 50 tona maslina se ubralo, čiji je kvalitet izvanredan. Po nekim poslednjim saznanjima ova godina, u odnosu na posljednjih šest godina je 15 % više dala roda“, kazao je Medigović.



Saznali smo da ste započeli proizvodnju mladog maslinovog ulja?

„Tačno. Počelo je cijeđenje mladog maslinovog ulja, a dobili smo kvalitet koji do sada nismo imali. Mlado maslinovo ulje se odlično pokazalo. Uzorke ulja smo poslali poštom iz Dubrovnika na manifestaciju u Šibeniku, čije rezultate očekujemo sredinom decembra“, istakao je on.

Kakve Vas aktivnosti očekuju u narednom periodu?

„Ono što nas očekuje jeste rezidba maslina. Što se tiče ulja, u narednom periodu novo maslinovo ulje ćemo poslati u Italiju, gdje imamo partnera koji je raspoložen da sarađuje sa nama vezano za samu proizvodnju mladog maslinovog ulja“, zaključio je Lazar u razgovoru za portal RTV Budva.

Udruženje maslinara „Maslinada“ Budva je nevladina organizacija osnovana 2000. godine. Dosad je pomoću Udruženja posađeno oko 5.800 maslina na teritoriji Opštine Budva.

Moto Udruženja glasi: „Mi promovišemo maslinarstvo i podržavamo njegov razvoj na teritoriji Opštine Budva“.