27-05-2014

Budvanski odbornici se odriču zarade u korist poplavljenih područja

Odbornici Skupštine opštine Budva odlučili su da se odreknu jedne mjesečne zarade u iznosu od 300 eura, dok će na predlog predsjednika Opštine Budva, Lazara Rađenovića iz stavke stalne budžetske rezerve za 2014. godinu cjelokupan iznos od 50.000 eura biti uplaćen postradalim područjima u regionu, zaključak je Kolegijuma koji je juče sazvao Boro Lazović, predsjednik SO Budva.

Budvanski odbornici se odriču zarade u korist poplavljenih područja | Radio Televizija Budva

Sa ovim predlogom su bili saglasni šefovi klubova Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta, Liberalne partije i kluba nezavisnih odbornika.

Predsjednik Rađenović je predložio da svi članovi Upravnih odbora Javnih ustanova i preduzeća doniraju u ove svrhe jednu mjesečnu zaradu, dok će se svi zaposleni u lokalnoj samoupravi proizvoljno odreći jednog dijela svoje zarade, što će uraditi i ličnim primjerom.

Pet preduzeća čiji je osnivač Opština Buvda, a koja se finasiraju iz sopstvenog budžeta, putem novo-otvorenog opštinskog žiro računa 525-5601-22 kod Komercijalne banke A.D. Budva, doniraće novac na sledeći način: Upravni odbori preduzeća doo “Komunalno” , doo Mediteran reklame”, doo “Vodovod i Kanalizacija” i Turističke organizacije Budve doniraće po 5.000 eura u ove svrhe. U Komunalnom preduzeću svi stalno zaposleni radnici odreći će se jedne dnevnice u ukupnom iznosu od 3.300 eura. Sindikat doo “Vodovod i kanalizacije” odlučio je da se 5% od jedne mjesečne zarade svih zaposlenih preusmjeri na žiro račun za postradala područja u regionu u ukupnom iznosu od skoro 5.000 eura. Radnici Turističke oragnizacije Budva u humanitarne svrhe odreći će se 10% od jedne mjesečne zarade. Zaposleni u preduzećima Mediteran reklame i Parking Servis odreći će takođe jedne dnevnice.

Dakle, Opština Budva počinje je sa akcijom prikupljanja novčane pomoći za postradala područja preko svog žiro računa 525-5601-22 otvorenog kod Komercijalne banke AD Budva i u te svrhe od odbornika, zaposlenih u Opštini Budva, javnih preduzeća čiji je osnivač, kao i iz sredstava stalne budžetske rezerve prikuplja preko 100.000 eura. Ovim putem apelujemo na sve građane i privrednike koji to do sada nisu uradili , da se preko otvorenog računa Opštine Budva pridruže ovoj akciji. Upravo na ovaj način, vinarija Di Vino donirala je 2.985,00 eura, dok je restoran “Jadran” prikupio oko 2.000 eura.

Na jučerašnjem Kolegijumu predsjednik Rađenović je podsjetio da je Opština Budva već tokom prvog dana elementarnih nepogoda u Srbiji formirala Koordinaciono tijelo za vanredne situacije i da su gotovo svi pripadnici opštinske Službe zaštite i spašavanja izrazili dobrovoljnu spremnost, da se u skladu sa potrebama, stave na raspolaganje i upute ka ugroženim područjima gdje bi pomogli u akcijama spašavanja. Opština Budva je već tada uputila prema Srbiji šleper prve neophodne pomoći u vidu gumenih čizama, kabanica, ćebadi, vreća za gradnju nasipa, pumpa za ispumpavanje vode i mulja, kao i vodu za piće.

Predsjednik Radjenović je tokom protekle dvije nedjelje kontaktirao načelnike i gradonačelnike pobratimskih opština i gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji: Stari grad u Sarajevu i pobratimsku Opštinu Laktaši, kojima je Opština donirala po 10.000 eura, zatim Novi Sad, Veliku Planu, opštinu Čukarica u Beogradu i ponudio svu raspoloživu pomoć, kao i smještaj najugroženijih u Budvi, ukoliko je potrebno.

Rađenović je uvjeren da građani Budve nisu zaboravili nesebičnu višedecenijsku pomoć, posebno građana Srbije, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 1979. godine pogodio Budvu i Crnu Goru i najavio kontinuiranost akcije dok god to bude bilo potrebno.