21-08-2020

By D. i Candytime: Danas izložba ručno rađenog nakita na platou ispod crkve Santa Maria in Punta

Izložba unikatnog, ručno rađenog nakita by D. i Candytime, u organizaciji umjetnice i arhitektice Ivane Babić, biće otvorena danas sa početkom u 18:00 h na prostoru platoa između art caffe galerije Blue cat i Teatar kafea, kada će prisutni biti u mogućnosti da uživaju u mini reviji ručno rađenog nakita.



Izložba nakita će biti otvorena za javnost do kraja avgusta.

A kako su mlade Budvanke, Dajana Debeljak i Ivana Tubić došle na ideju da svoju kreativnost pretvore u unikatna djela, pročitajte u sljedećim redovima:

"Prije četiri godine sam odlučila da ono što volim i stvaram podijelim sa drugima, ali evo kako se zapravo sve to desilo. Pravljenje nakita mi je uvijek bio hobi, jer nikad nisam mogla da nađem nakit koji mi se baš dopadao, nakit koji ću rado nositi.

Na početku su to bile “popravke” na već gotovim komadima, korekcija naušnica i ogrlica samo za mene, koje nisu mogle proći nezapaženo.

“Divna je, gdje si je kupila", "Da li bih je mogla kupiti od tebe”, i tako je sve krenulo. Prvo su to bili pokloni za meni drage ljude, ali vremenom sam odlučila da se mom hobiju posvetim ozbiljnije. Ono što je počelo kao sakupljanje i korekcija odbačenog nakita, pretvorilo se u unikatne modele.

Tako se 2016. moj hobi pretvorio u brend byD, sačinjen od polimerne gline i akrilnih boja. Potreba da radim bolje, da stvaram, podstakla me da istražujem materijale, da nađem medij koji mi odgovara i da se potpuno izrazim, da ono što dođe u trenutku kao inspiracija, ostane zabilježeno zauvijek."
, kazala je Dajana Debeljak, tvorac nakita ByD




"Ideja se rodila negdje krajem 2017. god, kada sam slučajno na internetu naletjela na predivan par minđuša. Počela sam da istražujem, šta je polimerna glina, za šta se koristi i kako. Kod nas je bilo teško naći bilo šta od gline, kao i alat za istu. Vremenom sam dosta toga naučila o glini, sve njene prednosti i mane.

Sa glinom možete da se igrate kao dijete. Možete da pravite razne dezene i oblike i svaki put može da ispadne drugačije od prvog.

Možete da sjednete sa jednom idejom kako želite da određeni par izgleda, a na kraju dobijete nešto drugo i jednako budete zadovoljni kao sa prvom idejom, ako ne i više.

Kreativna sam i vesela osoba, ali mislim da jos uvijek nisam pronašla neku svoju autentičnost. Jesam oblik - omiljeni i uvijek i u svim veličinama je krug, ali što se tiče boja i dezena sve mi se dopada.

Taman kad pomislim da sam našla svoje boje i svoj način na koji ću možda biti prepoznatljiva ja napravim nešto novo, i tako već dvije godine u nazad.

Možda se nekad pronađem do kraja, a mozda i ne.

Do tada, mislim da bih svoj nakit mogla da okarakterišem i stavim u jednu rečenicu - Do you like to eat Candy?"
, kazala je Ivana Vujović Tubić, tvorac Candy nakita.