30-01-2020

Carević: Ako Njemci odu, prijeti ekološka katastrofa

Predsjednik Opštine Budve Marko Carević uputio je danas urgentno pismo premijeru Dušku Markoviću, vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću da hitno reaguju i spriječe namjeru koncerna WTE/EVN da napuste postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice i time izazovu veliku ekološku katastrofu.

Carević: Ako Njemci odu, prijeti ekološka katastrofa | Radio Televizija Budva

Iz njemačko-austrijskog koncerna su početkom januara obavijestili lokalne vlasti da će krajem mjeseca napustiti postrojenje u Budvi, sa čim nisu bili saglasni u Opštini, jer to, kako su objasnili, predstavlja kršenje protokola koji predviđa da postrojenje bude predato posljednjeg dana marta do kada je trebalo obučiti kadar za upravljanjem kolektorom.

Iako se WTE/EVN ugovorom obavezao da će postrojenje napustiti 31. marta, ona je odlučila da to učine ranije, iako nije osposobljen kadar koji bi preuzeo upravljanje kolektorom.

"Radi se o skandaloznom, krajnje nedopuštenom, neodgovornom i u konačnom kriminalnom činu koji za posljedice sasvim izvjesno može da ima izazivanje ekološke katastrofe i ugrožavanja zdravlja i života građana Budve. Čitav posao oko projektovanja, izgradnje, finansiranja i upravljanja ovim postrojenjem je krajnje kontroverzan, sa elementima korupcije i štetan po Opštinu Budva i njene građane. Zbog toga su pokrenuti postupci pred Privrednim sudom i inicirani postupci pred nadležnim državnim tužilaštvom“, naveo je predsjednik Opštine Carević u dopisu.

Prvi čovjek Budve je podsjetio da je napuštanje postrojenja protivno potpisanom Protokolu, i da je odbijen zahtjev WTE da prepusti postrojenje Opštini.

„Prvenstveno iz razloga što od strane WTE nisu ispoštovane obaveze definisane osnovnim ugovorom i kasnijim aneksima, kao i zbog činjenice da su predstavnici kompanije WTE jednostrano prekinuli rad mješovite komisije koja je imala za cilj da utvrdi stvarno stanje izvedenih radova i stvarno stanje finansijskih obaveza u skladu da pozitivno-pravnim propisima Crne Gore. Razlog za sabotažu u radu komisije je sada i više nego jasan, a ogleda se u činjenici da su aktivirali državne garancije u iznosu od 29,5 miliona eura i naplatili od Vlade Crne Gore. Nadalje, isti akteri su podnijeli zahtjev za aktivaciju opštinskih garancija u iznosu od 66 miliona eura, a koje najblaže rečeno predstavljaju čin brutalnog kriminalnog postupanja od strane bivšeg rukovostva Opštine Budva. Takođe, podnijet je i zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka u Ženevi koji slijedi u narednim mjesecima“, istakao je Carević.