18-12-2019

Carević: Ćeraćemo se do Strazbura

Opština Budva preduzela je sve zakonske mjere i obavijestila Specijalno tužilaštvo da izdata garancija od 66 milona koje su dale Opština Budva i Vlada Crne Gore, a čiju je aktivaciju najavio austrijski koncern EVN, koji gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, ne postoji, kazao je predsjednik Opštine Budva, Marko Carević na današnjoj konfnerenciji za medije.

Carević: Ćeraćemo se do Strazbura | Radio Televizija Budva

"Garanciju koju je Opština dobila ne postoji u arhivi Opštine Budva, a zavedena je u djelovodnom broju, tako da od Specijalnog tužilaštva i Vlade Crne gore tražimo da ta garancija, kao nešto što bi definitivno značilo krah za budžet Opštine i građane Budve ne bude procesuirana, jer nije izdata u skladu sa zakonskim procedurama", nagalasio je Carević, dodajući da jedva čeka arbitražu u Ženevi.

"Neka ne misle da mi nemamo adute, da će sa nama lako proći koristeći ultimatum kao jedini jezik i način komunikacije. Za sad smo od njih dobili jedno pravno ništa i objekat koji je dosta tehnički neispravan", kazao je Carević.

Ono što je jako bitno a tiče se građana Budve, nema mjesta strahu kada je u pitanju preuzimanje postrojenja u tehničkom smislu, ali da je za sada to pravno nemoguće, jer je to i dalje osnovno sredstvo kompanije WTE.

"Znači, ne možemo preuzeti tuđe osnovno sredstvo za koje nemamo nijedan papir, koje nije u vlasništvu Opštine i nema adekvatnu dozvolu", rekao je Carević.

Prema njegovim saznanjima, Specijalno državno tužilaštvo je već danas bilo WTE-u kako bi izuzelo određenu dokumentaciju koju u radu komisije predstavnici WTE-a nisu htjeli da daju na uvid.

Kako je istakao, njemački partner nije izveo ni približno radova koliko potražuje.

"Vjerovatno su navikli na prethodnu vlast i mislili su da će to ići tako i sa nama. Očito da to nije slučaj. Ja sam juče imao sastanak sa predstavnicima WTE-a i kao što ste vidjeli vrlo sam jasno rekao da da se zakoni države Crne Gore moraju poštovati", kazao je Carević dodajući da su se oni kao renomirana evropska kompanija na startu upustili u korupciju organizovane kriminalne grupe, da su to oni sami pisali i priznali, te da u takvom svijetlu vladajuća koalicija je od njh zahtjevala precizno i stvarno izvedeno stanje.

Carević je podsjetio da je Opština Budva u petak, 13. decembra u 15 sati i 23 minuta dobili ultimatum od strane njemačke kompanije, da će aktivirati garanciju od 29.3 miliona koju je dala Vlada, garanciju od 4.2 miliona koju je dala Opština Budva 2010. godine, kao i garanciju od 66 miliona koju je potpisao tadašnji predsjednik Rajko Kuljača.

Sa ovim dugogodišnjim probelmom sa kojim se Opština Budva i Vlada Crne Gore susrijeću obajestili su danas Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića uputivši mu hitan dopis.





Ukoliko do aktiviranja garancije dođe, država će platiti 29,3 miliona eura, a opština bi podigla kredit da vrati taj iznos uz pomoć Vlade koja, prema riječima Carevića, pruža svu podršku u rješavanju ovog problema.



D.B.