03-09-2019

Carević naredio istragu zloupotreba socijalnih davanja

Predsjednik Opštine Budve Marko Carević naredio je hitnu istragu o načinu isplaćivanja socijalne pomoći, nakon što je utvrđeno da je jedan opštinski službenik falsifikovao dokumenta, a novac umjesto socijalno ugroženim Budvanima uplaćivao na račun njemu bliskih osoba, pišu Vijesti.

Carević naredio istragu zloupotreba socijalnih davanja | Radio Televizija Budva

Tom dnevnom listu je saopšteno da je zasad protiv jednog službenika Sekretarijata za društvene djelatnosti podnijeta krivična prijava, ali da će Komisija, koja je formirana na zahtjev Carevića, utvrditi da li ima još uključenih u malverzacije.

Služba predsjednika Opštine nedavno je kontrolom rada zakonitosti u postupanju dodjele jednokratne pomoći osobama u stanju socijalne pomoći utvrdila da je bilo zloupotreba.

Šef kabineta Nikola Jovanović potvrdio je da je Carević zato naložio hitnu istragu i da se "pod lupom" naći svi predmeti u proteklih nekoliko godina.

„U kontrolnom postupku utvrđenbo je da je dokumentacija za korisnike naknade zloupotrijebljena tako što je lažirano podnošenje zahtjeva, a bilo je predviđeno da se uplata izvrši na treće lice bez saglasnosti“, naveo je Jovanović.

On je rekao da je komisija utvrdila još nekoliko postupaka u kojima su evidentirane nepravilnosti i da se jedna osoba pojavljuje u više postupaka na čiji račun je uplaćivana jednokratna pomoć.

Jovanović je dodao da Carević insistira da se kontrola nastavi i da se detaljno provjeri svaki slučaj koji može biti povezan sa navedenim službenikom.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je da se na ime socijalne pomoći u koju je uključen i dodatak za novorođene bebe izdvoji 130 hiljada EUR.