12-08-2020

Carević o Barseloni: Nastavljam sa B timom, trebao bih da budem uz prvi

Perspektivni golman Lazar Carević, naš sugrađanin i član mlade reprezentacije Crne Gore, početkom jula produžio je ugovor sa Barselonom na još tri godine. Prelazak ovog 21-ogodišnjeg fudbalera u redove evropskog velikana, 2017. iz OFK Grblja, bio je velika fudbalska vijest u Crnoj Gori, a zvučniji transfer ovdašnja liga zasigurno ne pamti. On je za portal RTV Budva govorio o planovima za naredni period, ali i naveo interesantne detalje iz karijere.


Carević, Foto: Privatna arhiva

"Produžio sam ugovor i veoma sam srećan zbog toga. Zajedno sa mojom porodicom sam donio tu odluku i svi smo veoma srećni. Očekivanja su velika, sada bih trebao da nastavim sa B timom i budem odmah uz prvi tim. To je jedna lijepa šansa za mene", kazao je Carević koji je sa omladinskom ekipom "Barse" osvojio pehar Lige šampiona.


Sa potpisivanja ugovora, Foto: FC Barcelona

A evo koliko je, iz njegovog ugla, bila zahtjevna adaptacija na španske fudbalske prilike.

"Meni nije bio neki problem brzo sam se navikao. Naravno mnogo se brže ovdje igra i mnogo su bolji uslovi, igrači su tehnički mnogo bolji. Bilo je teško na početku, ali sada sam ovdje tri godine i navikao sam se. Naravno i jezik na početku nisam znao pa je i to bio mali problem ali sada sam naučio i sve je kako treba."

Ono što je novitet u karijeri talentovanog golmana jeste saradnja sa menadžerskom agencijom Perea Gvardiole, rođenog brata čuvenog trenera Pepa.

"Mislim da je to odličan potez, on je veliki menadžer i u razgovoru sa mnom rekao je mnogo toga pozitivnog vezano za mene i moju karijeru. Meni se to svidjelo i zajedno sa svojom porodicom sam odlučio da potpišem za njegovu agenciju", istakao je Carević.

Barselonu, kaže, prati od malih nogu.

"Sa svojom braćom uvijek sam navijao za Barselonu. Gledali smo skoro svaku njihovu utakmicu zajedno. To što sam sada dio Barselona mene čini mnogo ponosnim! Uvijek smo uživali u njihovom prepoznatljivom stilu i posjedu lopte", naglasio je on.

Carević u razgovoru za portal RTV Budva ističe da je imao priliku da se susretne sa Mesijem i ostalim zvijezdama tima iz Katalonije.

"Sa njima povremeno treniramo mi iz B tima tako da sam upoznao sve. To je stvarno nevjerovatan stvar, kada imam priliku da učim od takvih igrača. Oni su stvarno potpuno normalni. Uvijek saslušaju i daju savjet."

Pitali smo ga koji su golmani najviše uticali na njega te šta on smatra da jedan dobar čuvar mreže danas treba da posjeduje od kvaliteta.

"Kada sam bio mali uzor mi je bio Nelson Dida. Njega sam obožavao. Sada su to Ter Štegen i Oblak. Njih dvojica su vrhunski golmani. Danas je najbitnije da golmani dobro prate igru i da igraju nogom. To je ono što se danas u svijetu fudbala traži, ali naravno i da je dobar na golu", naveo je Carević.


Mark-Andre ter Štegen, prvi golman Barselone, Foto: AA/Albert Llop

On je trenutno član U21 reprezentacije Crne Gore, a blizu je A tima.

"Što se mene lično tiče, mislim da sam trebao biti u A timu odavno. Ali, eto, oni imaju neke svoje planove. Sve u svemu zadovoljan sam jer mi je bitnije da budem negdje gdje ću braniti, a ne sjedjeti na klupi."

Imao je Carević poruku i za mlade fudbalere koji sanjaju da jednog dana obuku dres Barselone.

"Poručio bih da treniraju i da se bore, jer svaki dan i svaki trening je neko novo dokazivanje. Sigurno da neće biti lako, treba tu i dosta sreće i da se mnogo toga poklopi ali uvijek treba vjerovati i ne odustajati. Siguran sam, ako tako budu mislili da će se to sigurno i ostvariti", zaključio je naš sagovornik.


M.S.