09-09-2022

Čarls Treći, novi britanski kralj

Nasljednik britanske krune, Čarls, princ od Velsa najstariji je sin suverena sa najdužim stažom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabete Druge i njenog supruga princa Filipa, vojvode od Edinburga.

Čarls Treći, novi britanski kralj | Radio Televizija Budva

Kralj Čarls Treći (Foto: Guliver)

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini u svojoj ljetnjoj rezidenciji u Balmoralu.

Prema planu u slučaju smrti nazvanom "Operacija Londonski most", Pristupni savjet (Accession Council ), koji uključuje visoke vladine zvaničnike, sjutra će se sastati u palati Sent Džejms, kako bi proglasili Čarlsa za novog suverena.

Kao najstariji sin britanskog monarha, princ Čarls je prestolonasljednik Ujedinjenog Kraljevstva i 14 ostalih kraljevstava Komonvelta. Na presto stupa pod imenom Čarls Treći.

Kao britanski prestolonasljednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.

Rođen je 14. novembra 1948. godine. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete.

Nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Kembridžu, od 1971. do 1976. godine. služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Godine 1981. oženio se ledi Dajanom Spenser, sa kojom ima dva sina, princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

Dajana je umrla od posledica saobraćajne nesreće u Parizu sljedeće godine. Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Pokrovitelj preko 400 dobrotvornih organizacija

Kao princ od Velsa, Čarls je obavljao službene dužnosti u ime kraljice Elezabete Druge.

Osnovao je Prinčev fond 1976. godine, a pokrovitelj je, predsjednik ili član preko 400 drugih dobrotvornih organizacija i fondova.

Čarls je javno govorio o pitanjima kao što su organska poljoprivreda i klimatske promjene, što mu je donelo nagrade i priznanja ekoloških grupa.

Njegova podrška alternativnoj medicini, uključujući homeopatiju, bila je predmet kritike.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture često je isticao važnost očuvanja istorijskih zgrada.

Od 1993. godine, Čarls je radio na stvaranju Paundberija, eksperimentalnog novog grada zasnovanog na njegovom arhitektonskom ukusu. Takođe je autor ili koautor većeg broja knjiga.

Posjetio Crnu Goru 2016. godine

Inače, 2016. godine nakon gotovo četiri decenije, princ od Velsa Čarls boravio je u Crnoj Gori gdje je došao sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola.

Tokom boravka tada na Cetinju i Podgorici susreo se sa crnogorskim zvaničnicima, kulturnim radnicima, poljoprivrednim proizvođačima, ikonopiscima, obišao muzeje i probao crnogorske specijalitete.

Sreo se i sa crnogorskim princom Nikolom Petrovićem.

Princ Čarls je već bio u Crnoj Gori davne 1978. godine, kada ga je u Igalu dočekao Josip Broz Tito.

Vojvotkinji od Kornvola je to bila prva posjeta Crnoj Gori.