01-04-2022

Časovi da traju 30 minuta do kraja školske godine

Sindikat prosvjete apelovao je na ministarstva zdravlja i prosvjete, nauke, kulture i sporta da razmisle da li je svrsishodno produžavati školski čas na 45 minuta pri samom kraju školske godine, ili to treba uraditi od početka naredne.


Foto: Portal RTV Budva/D.B.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović kazao je da su prosvjetni radnici uvijek, pa će tako i ubuduće, poštovali savjete stručnjaka, a posebno preporuke Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje u slučaju pandemije koronavirusa.

„Mišljenja smo da, dok god treba nositi maske tokom trajanja časa, kao mjeru prevencije, čas treba da traje 30 minuta“, kazao je predsjednik Sindikata Radomir Božović.

Takođe, kako je naveo, i ako se ukine mjera nošenja maski u zatvorenom, treba razmotriti činjenicu da li je pred kraj nastave za deveti razred osnovne i četvrti srednjih škola umjesno promijeniti trajanje časa sa 30 na 45 minuta.

„Učenici su navikli na sadašnju satnicu, te svako pomjeranje termina održavanja nastave zahtijeva izvjesne adaptacije i prilagođavanja od strane djece“, kazao je Božović.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti da će velike škole imati ozbiljne poteškoće u organizacionom smislu, što će uticati i na učenike i na nastavnike.

Božović smatra da će i roditelji imati problema u organizaciji odvođenja i dovođenja djece u školu i iz škole usljed promjene uhodane satnice, do koje bi tada došlo.

„Takođe, podsjećamo javnost da nastavnici, osim 30 minuta rada na času, imaju i dodatni rad gdje šalju učenicima materijal za uvježbavanje pređenog gradiva“, dodao je Božović.

U Sindikatu se, kako je naveo, raduju normalizaciji nastave.

„Ali apelujemo na Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da sagledaju sve navedene okolnosti i razmisle da li je svrsishodno produžavati čas na 45 minuta od 1. maja, pri samom kraju tekuće školske godine, ili to treba uraditi od početka naredne školske godine“, kazao je Božović.

On je rekao da su prosvjetni radnici iznijeli mnoge reforme, promjene i projekte, i dali veliki doprinos stabilizaciji nastave u uslovima pandemije.

„Kako god bilo, prosvjetni radnici će odgovoriti izazovima i narednim zadacima, a sve u cilju što kvalitetnijeg prenošenja znanja na mlade naraštaje“, poručio je Božović.

Izvor: Mina