31-10-2023

CBCG: Duplo veće naknade za djecu rođenu u “Nedjelji štednje”

Guverner Centralne banke, Radoje Žugić, potpisao je sa predsjednicima upravnih odbora poslovnih banaka sporazum o realizaciji kampanje “Nedjelja štednje” kojom su planirali, a banke prihvatile, da udvostruče nivo naknade za djecu rođenu u periodu od 31. oktobra do 6. novembra.


Sa sastanka guvernera CBCG i predstavnika banaka (Foto: Media biro)

To znači da će djeca rođena u tom periodu umjesto dosadašnjih 400 dobiti 800 eura. Prema ranijim dogovorima, Centralna banka Crne Gore odvajala je jednu polovinu dogovorenog iznosa a poslovna banka u kojoj roditelji otvore štednu knjižicu, drugu polovinu. Ukupan iznos biće deponovan na štedni račun djeteta i oročen na godinu dana, nakon čega roditelji mogu podići novac ili nastaviti da štede, podsjeća portal Investitor.me.

“Do sada smo imali uspjeha na ovom polju i dato je od Centralne banke blizu pola miliona eura, a blizu toliko i od komercijalnih banaka, što ukupno čini milion eura za po mom mišljenju najvažniju društvenu odgovornost. Ova naša odgovornost predstavlja intenciju da utičemo na negativne demografske trendove, jer je to po mom mišljenju najranjiviji segment našeg društva,” istakao je Žugić, prenio je Media biro.

Osim uticaja na negativne demografske trendove, ovo je i prilika da se promoviše štednja i sve njene pozitivne implikacije na ukupnu ekonomiju i društvo u cjelini.

“Ova godina je možda i najuspješnija ikad za komercijalne banke i Centralnu banku, ali ne mjereno našim očima, već očima reputabilnih finansijskih institucija eksternog karaktera. Biće ovo najuspješnija godina ikad za regulatora, ali i za komercijalne banke,” kazao je Žugić.