17-02-2020

CDPR: Grafikama i crtežima studenata uljepšano Dječje odjeljenje u Kotoru

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) ove godine je, umjesto kao što tradicionalno od 2002. donira Institut za bolesti djece KC Crne Gore, doniralo Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Kotoru

CDPR: Grafikama i crtežima studenata  uljepšano Dječje odjeljenje u Kotoru | Radio Televizija Budva

"Ove godine odabrali smo da sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja – Odsjek za grafiku, opremimo Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Kotoru grafikama i crtežima studenata, profesorke Marije Kapisode (Dubravka Tomčić, Viktorija Perošević, Branka Marković, Perunika Šćekić, Bosiljka Bakočević, Jelica Joksović, Marija Nikolić, Maša Ratknić, Lana Bulatović, Anđela Došljak, Ana Mitrović, Malika Tulebayeva, Polina Kazačenko, Jovana Mrvaljević, Angelina Kastratović, Amina Tutić) i studenata FLU sa Cetinja – Odsjek za grafiku (Stefan Delić, Edin Ćeranić, Bojan Pejović, Miloš Kontić, Nikola Balević).Radovi krase sve dječje, ljekarske i sestrinske sobe, kao i ambulante Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Kotoru i djeci svakako čine boravak mnogo prijatnijim za vrijeme nadamo se uspješnog liječenja i oporavka, kažu u CDPR.
Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera , oko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se 90.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu", saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.


Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka je, kako ističu, da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.


Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga, buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva, poručili su iz CDPR-a.