20-04-2020

CDPR: Rizici po zdravlje konzumenata duvanskih proizvoda tokom pandemije izazvane virusom COVID - 19

Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) saopštili su da su konzumenti duvanskih prozvoda u većem riziku od COVID-19 infekcije. Oni su, ujedno, apelovali na pušače da u ovim teškim trenucima budu odgovorni prema svom i zdravlju svojih najbližih, kao i svih ostalih sa kojima su u kontaktu.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Saopštenje CDPR-a prenosimo u cjelosti:

Da li su pušači kao konzumenti duvanskih proizvoda u većem riziku od COVID - 19 infekcije? To je pitanje koje zaslužuje temeljan pristup, tim prije što je procenat pušača u Crnoj Gori značajan.

Tokom pandemije uz mnoga uputstva o ponašanju cjelokupnoj populaciji, prepoznate su i vulnerabilne grupe među starijim osobama, hroničnim bolesnicima i oboljelima od malignih bolesti, ali nije bilo mnogo priče o pušačima kao rizičnoj kategoriji.

Konzumenti duvanskih proizvoda su prije svega u većem riziku da budu zaraženi, zbog same zavisnosti od pušenja koja podrazumijeva korištenje ruku (potencijalno kontaminiranih) i cigareta (kontaminiranih u kontaktu sa rukama) u bliskom kontaktu sa sluzokožama koje su prepoznate kao glavna ulazna mjesta infekcije, dakle sluzokožama usta i nosa.

Ako pušač upražnjava svoju po zdravlje štetnu zavisnost van svog doma, na mjestima gdje je izloženost virusu velika i gdje je preporučeno održavati distancu i nositi zaštitnu masku, činjenica je da će u određenim intervalima biti prinuđen da skida masku, koju takođe potencijalno kontaminira rukama i tako sebi višestruko povećava šansu da bude zaražen. Takođe, produkti pušenja u vidu iskorištenih cigareta ili opušaka, na sebi mogu zadržati infektivne partikule, ako ih je koristila zaražena osoba, pa ako se nepravilno odlažu ili bacaju svakako će u određenoj mjeri kontaminirati životnu sredinu i ubrzati transmisiju COVID - 19 u užoj zajednici.

S druge strane, pušači, posebno oni sa dužim pušačkim stažom, već imaju različite bolesti pluća ili redukovan plućni kapacitet što ih čini, ako se inficiraju, potencijalno rizičnim za teži oblik bolesti.

Svi pacijenti oboljeli od plućnih bolesti, koje podrazumijevaju redukovanu sposobnost tijela da koristi kiseonik, bilo da se radi o hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća, bronhijalnoj astmi ili malignim oboljenjima plućnog tkiva, svrstani su u grupu jako viskogo rizika od ozbiljnih plućnih komplikacija infekcije COVID - 19, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) koristi priliku da apeluje na pušače da, u ovim teškim trenucima, budu odgovorni prema svom i zdravlju svojih najbližih, kao i svih ostalih sa kojima su u kontaktu. Istovremeno apelujemo na pušače da sada iskoriste priliku i oslobode se ove višestruko štetne zavisnosti, a ako to ipak ne mogu onda da konzumiraju duvanske proizvode isključivo na otvorenim površinama svojih domova (terasama) uz obavezno pranje ruku prije i poslije konzumiranja cigareta, kao i pravilno odlaganje opušaka.

Na kraju budi odgovoran i uz osnovnu poruku "OSTANI DOMA!" za sve naše građane i građanke važno je da poštuju donesene mjere Vlada Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), od prve obavezne, a to je održavanje fizičke distance- dva metra- do svih ostalih.