13-02-2023

CDPR: U Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između 20 i 30 djece

Blizu 300 hiljada djece u svijetu godišnje oboli od karcionoma, do kojih se 100 hiljada ne uspije izboriti sa bolešću, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.


Foto: CDPR

To su, povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti koji se obilježava 15. februara, saopštili iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR), pozivajuću se na procjene Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) koja je osnovana prije 29 godina, maja 1994. godine u Valensiji i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz velikog broja zemalja i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC).

"Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu. Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama", naveli su iz CDPR.

Kako su kazali, kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, kao ni pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života.

"Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece", kazali su oni.

Podsjetili su da je najčešće maligno oboljenje kod djece akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja.

"Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno", ističu iz CDPR.

Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između 20 i 30 djece.

"Podaci pokazuju da je duplo više dječaka, tj. dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 - 18) u Crnoj Gori su leukemija, zatim maligni tumori mozga, kostiju i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 - 18. godine u našoj državi registruje uglavnom do deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti", kazali su iz CDPR.