18-10-2020

CEDIS: I u septembru značajan pad potrošnje u primorskim opštinama

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 192,37 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko šest odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Crnogorsko gelektrodistributivnog sistema (CEDIS).


Ilustracija, Foto: Pixabay

"U opštinama Budva, Bar i Ulcinj zabilježen je pad preuzete energije od 20 odsto u odnosu na vrijednosti ostvarene tokom septembra prošle godine. Najviše električne energije, oko 39 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja", rekli su iz CEDIS-a.

Iz CEDIS-a su naveli da je očitano ukupno 385,85 hiljada brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima, je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u septembru 1,88 hiljada puta intervenisale na terenu.


Foto: CEDIS

"U septembru su na nivou sekundarne mreže završeni radovi na oko 840 hiljada EUR vrijednim projektima, od kojih je najviše sredstava izdvojeno za izgradnju trafostanice Rafailovići 1 - Nova. Tokom septembra zamijenjen je i transformator u trafostanici Centar - Berane 2", dodaje se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su rekli da je tokom septembra na području Crne Gore ugrađeno 871 novih, elektronskih brojila.

"Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 330 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma", precizirali su iz CEDIS-a.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 410 hiljada korisnika na području Crne Gore.


(MINA Business)