21-09-2023

CEDIS: Raspisan konkurs za projekat Energija podvučeno zelenom

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) raspisao je, u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”.


vizual: CEDIS

Iz CEDIS-a je saopšteno da na konkursu, koji organizuju treću godinu zaredom, mogu učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”.

Na konkurs se, kako su dodali, mogu prijaviti i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”.

Iz CEDIS-a su kazali da projektom “Energija podvučeno zelenom” žele da pruže podršku opredjeljenju Crne Gore kao ekološke države i utiču na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine.

„Obrazovno-vaspitne ustanove će kroz realizaciju projekata omogućiti učenicima da se uključe u rješavanje problema i doprinesu poboljšanju životne sredine na nivou na kojem mogu da se vide opipljivi rezultati“, naveli su iz CEDIS-a.

Kako su pojasnili iz kompanije, obrazovno- vaspitne ustanove mogu aplicirati isključivo sa jednim projektom u nekoj od oblasti: energija, zaštita životne sredine, biodiverzitet, školsko dvorište, otpad i klimatske promjene, a krajnji rok za prijavu je 20. oktobar 2023. godine.

„CEDIS pomenuti projekat finansira sa 15 hiljada EUR, a obrazovno-vaspitna ustanova po projektu može dobiti maksimalan iznos od tri hiljad“, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su rekli da će komisija u kojoj su predstvanici te kompanije, Zavoda za školstvo, nevladinog sektora i Minsitarstva ekologije, prostornog planiranja i uređenja prostora odabrati najboje projekte, najkasnije do 21. novembra, vrednujući inovativnost, uticaj projekta, kvalitet predloga, pristup i metodologiju, povezanost sa kurikulumom, promociju projekta i održivost.

Kako je saopšteno, vremenski period za implementaciju projekta je kraj ove nastavne godine.

Obrazovno-vaspitne ustanove dokumentaciju mogu dostaviti elektronskim putem na e-mail adresu pr@cedis.me ili putem pošte na adresu Crnogorski elektrodistributivni sistem sa naznakom za konkurs “Energija podvučeno zelenom”, ulica Ivana Milutinovića broj 12, 81000 Podgorica.

Iz CEDIS-a su rekli da su partneri na Projektu „Energija podvučeno zelenom” Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) koji sa Zavodom za školstvo realizuju program „Eko škole“.


(Mina)