17-05-2023

Čeka se potvrda DIK-a: Predato 17 izbornih lista

Liste za predstojeće vanredne parlamentarne izbore predalo je 17 partija, koalicija i građanskih lista. Sad je na redu Državna komisija DIK da liste potvrdi, a 11. juna će građani reći šta misle o ovogodišnjoj ponudi. Svakako, Crna Gora bi, čak i da ima deset miliona stanovnika, a ne nešto više od 600.000, morala biti “zadovoljna” ovolikim brojem prijavljenih kandidata za poslanička mjesta, te formiranje nove Vlade.


Foto: Arhiva, DIK

Pročitajte ko je sve prijavio listu za izbore 11. juna:

Koalicija koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca predala je listu za vanredne parlamentarne izbore 11. juna, a nastupiće pod sloganom “Zajedno! za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković” (DPS, SD, LP, DUA). Nosilac liste je v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, koji je poručio da je uvjeren da će ova koalicija biti dio reformske vlade.

Koalicija “Aleanca shqiptare – Albanska alijansa” predala je izbornu listu DIK-u, koalicije koju će predvoditi poslanik Genci Nimanbegu. Koaliciju čine Nova Demokratske Snaga – FORCA, Demokratski Savez, Demokratski Savez Crne Gore i građanska grupa “Pokret Tuzi”.

I Pokret “Evropa sad” (PES) je predao listu za predstojeće parlamentarne izbore pod nazivom Evropa sad – Milojko Spajić. Listu su, kako je saopšteno iz pokreta, podržali su Ujedinjena Crna Gora, Civis, SPP, Alternativa, Novska lista i Durmitorska inicijativa. Nosilac liste je lider PES-a Milojko Spajić.

Koalicija koju čine Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) predala je Državnoj izbornoj komisiji listu za parlamentarne izbore. Nastupaju kao savez pod nazivom “Za budućnost Crne Gore”. Prvi na listi je lider DNP Milan Knežević.

Za predstojeće parlamentarne izbore listu je predala koalicija okupljena oko Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore pod sloganom „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“. Nosilac liste je Bečić.

Koalicija koju čine Socijalistička narodna partija (SNP) i Demos predala izbornu listu za parlamentarne izbore zakazane za 11. jun. Koalicija će nastupiti pod sloganom “Za Tebe.” Prvi na kisti je lider SNP Vladimir Joković.

Bošnjačka stranka (BS) predala je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) izbornu listu za parlamentarne izbore, saopštila je partija. Nosilac izborne liste „Jasno je! – Bošnjačka stranka – mr Ervin Ibrahimović“ je lider BS-a mr Ervin Ibrahimović.

Listu je predala i koalicija Albanski forum, koju predvodi Nik Đeljošaj. Listu pod nazivom Albanski forum – Nik Đelošaj „BESA za evropski razvoj čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca.

Hrvatska građanska inicijativa je predala Listu kandidata za poslanike u Skupštinu Crne Gore za predstojeće parlamentarne izbore. Nositelj liste je predsjednik stranke Adrijan Vuksanović. Hrvatska građanska inicijativa nastupa pod sloganom “HGI – Na pravoj strani svijeta.”, kako i glasi naziv liste.

Na izborima će samostalno nastupiti SDP. Naziv liste je “SDP – za našu kuću”, a nosilac je Nikola Đurašković, gradonačelnik Cetinja.

Građanski pokret Možemo i Građanska Crna Gora su predali koalicionu izbornu listu: „DA. MI MOŽEMO ZA GRAĐANSKU CRNU GORU!“. Nositeljka liste je dr Dragica Perović Ivanović.

Pokret za promjene (PzP) predao je listu Državnoj izbornoj komisiji (DIK) za parlamentarne izbore 11. juna. PZP će nastupiti pod sloganom “Prvo Crna Gora- reforme za spas države”, a nosilac liste je lider partije Nebojša Medojević.

I Pokret Preokret je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predao listu poslaničkih kandidata za parlamentarne izbore 11. juna. Nosilac liste je Srđan Perić, a Preokret će na izborima nastupiti pod sloganom: “Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić”.

Pokret “La casa de papel” predao je listu za predstojeće parlementarne izbore Državnoj izbornoj komisiji. Kako je kazao predstavnik Jasmin Muhović, u pitanju je svojevrsni pokret otpora.

Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja predali su Državnoj izbornoj komisiji listu za predstojeće parlamentarne izbore. Naziv liste je “Narodna koalicija”, a nosilac je bivši šef ANB Dejan Vukšić.

Narodni pokret “Pravda za sve”, na čijem je čelu bivši ministar pravde Vladimir Leposavić, predao je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) listu za parlamentarne izbore zakazane za 11. jun.

Listu je predala i Crnogorska građanska akcija – ISTINOM DO BOLJEG DRUŠTVA.

“Državna izborna komisija do sada je utvrdila i proglasila izbornu listu “PRAVDA ZA SVE” – dr Vladimir Leposavić”, saopšteno je iz DIK-a.

DIK je vratio na doradu izborne liste Pokreta za promjene (PzP) i Pokreta Preokret.

PzP-u je falilo 1.107 potpisa podrške građana, kao i potvrde o prebivalištu i biračkom pravu kandidata za poslanike. Preokretu je falilo 276 potpisa.

Ako DIK utvrdi da izborna lista sadrži određene nedostatke donijeće, u roku od 48 sati od prijema izborne liste, zaključak kojim se podnosiocu nalaže da, najkasnije u roku od 48 časova od dostavljanja zaključka, otkloni te nedostatke.

Izvor: M.D./CDM