02-04-2019

CGES stavlja pod napon dalekovod Lastva-Čevo

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) će danas staviti pod napon 2x400 kilovoltni (kV) dalekovod Lastva-Čevo, čime je stvorio uslove za nastavak testiranja koje italijanski partner treba da obavlja u konvertorskom postrojenju, kako bi podmorski kabl bio spreman za komercijalnu upotrebu.

CGES stavlja pod napon dalekovod Lastva-Čevo | Radio Televizija Budva

CGES, kako je saopšteno iz kompanije, nastavlja funkcionalna visokonaponska ispitivanja, u okviru projekta podmorske interkonekcije Crne Gore sa Italijom, koji zemlju pozicionira kao značajno energetsko čvorište na Balkanu.

“S tim u vezi, nakon uspješnih pogonskih testiranja, CGES će nakon 14 sati staviti pod napon 2x400 kV dalekovod Lastva-Čevo, koji je priključen na postojeći 400kV dalekovod Podgorica – Trebinje”, navodi se u saopštenju.

Time je, kako se dodaje, u potpunosti stvorio uslove za nastavak testiranja koja italijanski partner treba da obavlja u konvertorskom postrojenju, kako bi podmorski kabl bio spreman za komercijalnu upotrebu, koja je predviđena za drugu polovinu ove godine.

“Radi se o projektu od interesa za Evropsku uniju (EU) i Energetsku zajednicu, što dovoljno govori o važnosti investicije koja prevazilazi crnogorske granice. Ovim povezivanjem, elektroenergetski sistem Crne Gore biće stabilniji, a napajanje potrošača električnom energijom sigurnije i kvalitetnije”, ocijenili su iz CGES-a.

Povećanjem prenosnih kapaciteta i obezbjeđenjem sigurnog i kvalitetnog napajanja električnom energijom, stvaraju se preduslovi za brži ekonomski razvoj.

“Realizacijom projekta se uspostavlja direktna veza Crne Gore sa tržištem električne energije u EU, što je dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona, odnosno stvaranje preduslova za ulaganja u proizvodne i prenosne kapacitete u Crnoj Gori i okruženju”, zaključuje se u saopštenju.
(kraj) sam