01-07-2020

Cijene nafte stabilne

Cijene nafte su se juče stabilizovale poduprte boljim ekonomskim podacima iz raznih delova svijeta.Ipak, ostaju pod pritiskom naglog skoka slučajeva zaraze koronavirusom na globalnom nivou, koji je primorao neke zemlje da uvedu djelimične restriktivne mjere.

Sjevernomorska nafta brent skliznula je za četiri centa ili 0,1 odsto, na 40,98 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju, dok je američka sirova nafta WTI ojačala za sedam centi ili 0,2 procenta, na 38,56 dolara za barel, prenosi Rojters.

Podršku stabilizaciji cijena “crnog zlata” u izvjesnoj mjeri su pružile informacije o povećanju profita kineskih industrijskih firmi u maju, prvi put u poslednjih šest mjeseci, što ukazuje na sve jači ekonomski oporavak te zemlje.

Pored toga, znatno se popravilo ekonomskog raspoloženja u zoni eura u junu, nakon skromnog porasta u maju, uz poboljšanje u svim sektorima uz osetno izraženiji rast optimizma u pogledu budućeg poslovanja, prema danas objavljenim podacima Evropske komisije.

Ipak, na poboljšanje ekonomskih pokazatelja i dalje sijenku baca strah investitora od drugog talasa pandemije, prenosi B92.

Cijene nafte su takođe pod pritiskom niskih rafinerijskih marži i visokih zaliha, kažu analitičari.

Uprkos svemu, brent bi trebalo da završi jun sa dobitkom treći uzastopni mjesec nakon što su glavni svjetski proizvođači produžili sporazum o smanjenju isporuka za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno, pri čemu se tražnja za naftom popravila usled ublažavanja korona mjera širom sveta.
Izvor: Investitor