08-08-2023

Cijene nekretnina će rasti u cijelom svijetu

Tokom naredne decenije očekuje se da će cijene nekretnina rasti u prosjeku devet odsto godišnje, pokazala je studija ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švajcarskih istraživačkih institucija.

Cijene nekretnina će rasti u cijelom svijetu | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay.com

“Povećanje cijena nekretnina je više podstaknuto faktorima potražnje nego ponude”, rekao je istraživač s njemačkog instituta Ifo, Timo Wochner, koji je sproveo istraživanje sa švajcarskim institutom za ekonomsku politiku.

Prognozirana povećanja cijena nekretnina u svijetu se razlikuju, prenosi Hina.

Očekivane stope rasta u Zapadnoj Evropi od 6,4 odsto i u Sjevernoj Americi od 7,7 odsto, su ispod svjetskog prosjeka.

Značajno su više u Južnoj i Istočnoj Evropi, gdje iznose 18,4 odsto, odnosno 14,9 odsto. Očekuje se da će cijene u Južnoj Aziji porasti 25,1 odsto, u Zapadnoj Aziji 22,4 odsto i u Srednjoj Americi 24,4 odsto.

Stručnjaci predviđaju rast od 8,4 odsto u Velikoj Britaniji, 7,2 odsto u Njemačkoj, šest odsto u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i 5,5 odsto u Francuskoj.

Razlozi za uzlazni trend uključuju viši životni standard i veća primanja, kao i želju za većim životnom prostorom, te rast broja stanovnika.

Sve veća popularnost rada od kuće takođe doprinosi rastu cijena, navodi se u istraživanju.

Ukupno 1,4 hiljade ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje je učestvovalo u istraživanju, koje je trajalo od 14. juna do 2. jula.

Brojke nijesu usklađene s inflacijom, pa će realna povećanja cijena vjerovatno biti manja.