02-07-2020

Cijene stanova ne padaju i pored slabije potražnje

Građevinski investitori i agencije za nekretnine nakon povratka koronavirusa imaju mnogo manje posla, ali i pored toga cijene stanova ne padaju, već se drže na nivou sa početka godine, piše Pobjeda.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz agencija za nekretnine su podgoričkom listu saopštili da je tržište bilo nakratko oživjelo nakon proglašenja kraja epidemije, ali da nakon povratka virusa Covid-19, posljednjih desetak dana telefoni agencija praktično ne zvone i skoro se niko ne interesuje za kupovinu stanova.

Građevinski investitori poručuju da nemaju namjeru da smanjuju cijenu stanova.

"Cijene stanova nijesu padale i mi trenutno apsolutno nemamo namjeru da mijenjamo cijene", kazao je Pobjedi vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović.

Prema njegovim riječima, stanovi Zetagradnje se prodaju po cijeni od 1,1 hiljadu EUR do 1,4 hiljade EUR po kvadratu.

"Ta cijena je konstantna i nije padala i pored pandemije. Cijena stanova kod pojedinih kompanija vrlo teško će i padati, jer je između ostalog i porasla cijena radne snage", saopštio je Radović.

On je dodao da cijene stanova koje Zetagradnja sada gradi neće padati.

"Ako bi došlo do pada cijena na tržištu, mi ne bismo ulazili u nove investicije dok se ne oporavi tržište", poručio je Radović.

Kako je naveo, koronavirus prouzrokovao je znatno smanjenje tražnje stanova njegove kompanije.

"Interesovanje za stanove je značajno opalo od kada se pojavio virus, ali i dalje postoji izvjesno interesovanje. Tražnja za stanove naše kompanije je manja 50 odsto u odnosu na vrijeme prije korone", rekao je Radović.

On smatra da će vjerovatno kompanije koje ne mogu da se zaduže kod banaka i koje imaju otežano poslovanje biti prinuđene da spuštaju cijene stanova.

"Ali je veliko pitanje što će krajnji kupac dobiti na kraju kroz tu sniženu cijenu", saopštio je Radović.

On očekuje da će situacija na tržištu nekretnina biti otežana u narednom periodu, kao i da će biti smanjene investicije u toj oblasti.

I iz kompanije "Čelebić" navode da je potražnja stanova ove kompanije smanjena u odnosu na period koji je prethodio pandemiji.

"Jasno je da aktuelna situacija utice na sveukupno smanjenu potražnju. Cijene stanova kompanije Čelebić su identične kao u prethodnom periodu", rekli su iz ove kompanije i dodali da je prosječna cijena njihovih stanova u naselju Sity kvart 1,3 hiljade EUR po kvadratu.

Iz "Čelebića" su naveli da je u ovakvoj situaciji nezahvalno komentarisati tržište s obzirom na činjenicu da niko ne može da predvidi kako će se odvijati situacija sa pandemijom na globalnom nivou.

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, kazala je da su nakon što je u Crnoj Gori bio proglašen kraj epidemije, imali značajna interesovanja za kupovinu nekretnina.

"Bilo je krenulo, bilo je interesovanja oko 20 dana i za kupovinu i za zakup, baš nakon proglašenja završetka epidemije imali smo posla, najmanje sam bila u kancelariji. Međutim, sad bukvalno ništa, kako se vratila korona nama telefoni bukvalno ne zvone", kazala je Radović.

Prema njenim riječima, posljednjih desetak dana interesovanja za stanove nema ili je veoma rijetko.

"Zovu nas jedino vlasnici stanova da pitaju ima li interesovanja za njihove nekretnine", rekla je Radović.

Nakon ukidanja epidemije mogli su se, kako je rekla, prodati stanovi po realnim cijenama.

"Mi smo u tom periodu prodali nekoliko stanova u Podgorici, u Bloku šest, koji su imali realne cijene. Kad stan ima realnu cijenu uvijek ima svog kupca, a realna cijena je, recimo, dvosoban stan u Bloku od 1,05 hiljada do 1,1 hiljadu EUR po kvadratu", saopštila je Radović.

Ona je kazala da cijene stanova i pored epidemije nijesu snižene.

Prema njenim podacima, trenutna prosječna cijena stanova na nivou Podgorice je oko 1,25 hiljada do 1,3 hiljade EUR po metru kvadratnom.

"Ništa se tu neće značajno promijeniti i ako svi najavljuju nekakav radikalan pad cijena stanova, što se tiče Podgorice ja to ne očekujem. Ako i bude pada cijena, biće to simbolično korigovanje, ako ga uopšte bude", tvrdi Radović.

Ona je sigurna da tokom ljeta neće doći do pada cijena.

"Od jeseni ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. Smatram da se niko ne usuđuje sad bilo šta da kupuje, jer onaj ko ima novac čeka neka bolja vremena. Ali, ne očekujem neki veći pad cijena, jer neće niko svoj stan dati u bescijenje, daće ga po nekoj tržišnoj realnoj cijeni ili možda malo manje, ako mu je baš hitno", kazala je Radović.

I iz agencije As nekretnine navode da nakon povratka korone nemaju posla.

"U posljednjih desetak dana interesovanje za stanove je slabo i gotovo ga nema", rekli su iz As nekretnina i dodali da je na pad interesovanja najviše uticao povratak virusa, mada ne isključuju i druge faktore.

U As nekretninama smatraju da potencijalni kupci uglavnom čekaju neko bolje vrijeme za kupovinu, očekujuči pad cijena stanova tokom jeseni i zime.

"Gledajući logično sadašnju situaciju, kada nema turizma, kad je ekonomija slaba i kada je slaba tražnja za stanovima, za očekivati je da će pasti cijene stanova na jesen i u zimu", rekli su iz ove agencije.


Izvor: MINA News