03-07-2023

Cijene stanova ne padaju, u Budvi kvadrat do 2,4 hiljade eura

Na budvanskoj rivijeri kvadrat stare gradnje je minimalno 1,9 hiljada EUR, a novogradnje 2,4 hiljade.

Cijene stanova ne padaju, u Budvi kvadrat do 2,4 hiljade eura | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

U Podgorici je u prvoj polovini godine tražnja za nekretninama i dalje velika, a cijene su na prošlogodišnjem nivou.

I na primorju, iako je došlo do pada tražnje za 30 odsto, cijene su ostale iste, kazali su Pobjedi predstavnici agencija za nekretnine.

"U Podgorici je malo useljivih stanova na tržištu, pa ponuda ne može da isprati rastuću tražnju", kazao je vlasnik agencije Multitask nekretnine, Stefan Mišković.

Prosječna cijena stana u novogradnji u Podgorici je trenutno 1,5 hiljada EUR po kvadratu.

Mišković je precizirao da su stanovi oko BIG fashion tržnog centra i Preko Morače dvije hiljade EUR po kvadratu, a u ostalim dijelovima grada 1,4 hiljade do 1,5 hiljada EUR.

"Govorimo o komercijalnoj gradnji, odnosno današnjim standardima u gradnji. Zavisno od projekta i kvaliteta gradnje, ta cijena može varirati, tako da na istom lokalitetu imamo različite cijene zbog kvaliteta objekta", objasnio je Mišković i naglasio da se stanovi uglavnom prodaju u izgradnji.

On je naveo da je trenutno u izgradnji nekoliko hiljada stanova u Podgorici i da očekuju da će završetkom tih projekata doći do stabilizacije, jer će izbor stanova biti veći, što će neminovno voditi smanjenju transakcija i posljedično smanjenju investicija.

"Tako da blagi pad cijena ne treba očekivati prije kraja naredne godine", ocijenio je Mišković i dodao da na sve dodatno utiče i povećanje Euribora i kamatnih stopa u zemlji i inostranstvu, pa je smanjen interes i kupaca i investitora za kreditima.

Izvršni direktor agencija Montenegro Prospect, Ivan Dašić, kazao je da je pad cijena nekretnina od 30 odsto očekivan, s obzirom na rekordne stope inflacije u mnogim razvijenim zemljama.

"Visoke kamatne stope i svijest o recesiji u svijetu i nacionalnim ekonomijama uglavnom je odložila planove za kupovinu nekretnina u inostranstvu", kazao je Dašić.

Prema njegovim riječima, u Kotoru i Tivtu minimalna cijena stare gradnje je dvije hiljade EUR za kvadrat, a novogradnje 2,8 hiljada do tri hiljade EUR.

"Herceg Novi je jeftiniji. Na budvanskoj rivijeri kvadrat stare gradnje je minimalno 1,9 hiljada EUR, a novogradnje 2,4 hiljade. Na barskoj rivijeri kvadrat stare gradnje je 1,5 hiljada, a nove dvije hiljade EUR. Kako je dijapazon cijena jako širok u zavisnosti od lokacije, kvaliteta, pogleda, govorim o minimalnim cijenama", rekao je Dašić, naglašavajući da su cijene ostale na istom nivou u odnosu na početak godine.

On je objasnio da je naše tržište tradicionalno sporo u reakciji na promjene u tražnji.

"Takođe, mi kao malo tržište, kome stabilno raste popularnost, ne trebamo značajan dio "kolača" inostranih investitora", smatra Dašić.

On očekuje da se cijene neće mijenjati do kraja godine, a početkom naredne očekuje pad kao prirodnu, doduše usporenu, reakciju na pad tražnje.

Mišković je kazao da postoji blagi pad tražnje u segmentu rentiranja stanova, mada je ona i dalje na visokom nivou.

"Taj blagi pad tražnje prati i blagi pad cijena rente, ali pomjeranja su od pet do deset odsto, zavisno od lokacije", kazao je Mišković.

Garsonjere u Podgorici se rentiraju po prosječnoj cijeni od 250 EUR, jednosobni stanovi 400 EUR, dvosobni 650 EUR, a trosobni 900 i više EUR.

On smatra da je do blagog pada cijena rente došlo usljed manjeg broja Rusa i Ukrajinaca koji dolaze u Crnu Goru, dok se sve više turskih državljana nastanjuje u Podgorici.

Mišković smatra da je nezahvalno davati dugoročne prognoze o cijeni rente.

"Kao što niko nije mogao predvidjeti geopolitička dešavanja i reperkusije na trzište rente kod nas, tako je nezahvalno prognozirati šta će dalje biti. Sigurno je, međutim, da u prvih šest mjeseci nemamo trend dolazaka stranaca i povećanje tražnje koju smo imali u prošloj godini i da je realno očekivati manji pad rente do kraja godine", zaključio je Mišković.