13-04-2023

Cijene u martu manje 0,7 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu su, u odnosu na februar, u prosjeku bile manje 0,7 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Cijene u martu manje 0,7 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Potrošačke cijene su u martu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 10,5 odsto.

Potrošačke cijene su u periodu januar-mart ove godine, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u prosjeku bile više 13,9 odsto.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović napisao je na Tviteru da su prvi rezultati akcije " Stop inflaciji " već idljivi kroz pokazatelje Monstata.

"Hvala svim privrednim subjektima koji su dio akcije. Vlada Crne Gore je na pravom putu", napisao je Đurović.Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u martu je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama prevoz dva odsto, odjeća i obuća 1,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,5 odsto, zdravlje 0,4 odsto, rekreacija i kultura 0,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,2 odsto.

Pad cijena je zabilježen u grupama hrana i bezalkoholna pića tri odsto, ostala dobra i usluge 0,4 odsto i komunikacije i restorani i hoteli po 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.