28-09-2023

CK Budva: U susret Međunarodnom danu starih lica, brojne akcije, radionice i iznenađenja

Crveni krst 1. oktobra obilježava Međunarodni dan starih osoba, to je prilika da se javnost podsjeti na potrebe i probleme sa kojima se stare osobe u Crnoj Gori suočavaju, a ujedno i da se podsjete da se uključe u rješavanje istih.

CK Budva: U susret Međunarodnom danu starih lica, brojne akcije, radionice i iznenađenja | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen

Sekretarka CK Budva Milica Vučinić i Anđela Brnović govorile su za Jutrom iz Budve, kako Opštinska organizacija CK obilježava ovaj dan, ali i brojnim drugim aktivnostima.

"Naša organizacija izuzetno je posvećena ovoj najranjivijoj populaciji, Međunardoni dan starih osoba se obilježava inače svuda u svijetu, svake godine 1. oktobra. U opštinskoj organizaciji našeg CK već su započele aktivnosti u susret prazniku naših najljepših, najmudrijih, najkorisnijih starijih osoba. Počele su akcije besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, ova akcija iazvala je zaista veliko interesovanje, a u toku ove nedjelje će se odvijati svakodnevno do 9 do 11h. Ono što bih posebno istakla jeste da je ovo prilika da pozovemo starije sugrađane na radionicu o pravima starijih osoba koa će se održati danas sa početkom u 17h. Radionica je otvorenog tipa i pozivamo stare da se informišu o konkretnim pravma i nauče kako da ta prava ostvare. Radnionica će, kako je to uobičajeno u našem CK, biti interaktivnog karatktere, tako da će svi moći da komentarišu, postavljaju pitanja i neke svoje zablude anuliraju i saznaju mnoštvo toga novog. Starijima smo, kako sam i istakla, posvećeni tokom cijele godine u tom smislu, jednom sedmično, a ono što je postalo tradicionalno jeste održavanje časova korektivne gimnastike, ovo je prilika da pozovermo i ostale sugrađane, ne moraju da budu starji da nam se pridruže u parku Slovenske plaže, ova aktivnost se sprovodi svakog četvrtka, sada kada su lijepi dani i suvo vrijeme, a kasnije ćemo se preseliti u salu naše organizacije. Nakon toga predviđene su i mnogobrojne edukatvine radionice, druženja, kreativni časovi, međugeneracijska solidarnost koja je jako važna kako za starije tako i za mlađe. U skladu sa tim smo prije par godina i osmislili slogan koji glasi "Poštuj zbog prošlosti u kojoj su gradili tvoju budućnost". Svakako ovo je prilika kada ćemo 5. oktobra, zahvaljujući našoj sugrađanki Anđeli Garadašević koja je frizerka, u frizerskom salonu u Tre Canne omogućiti za nekoliko starih lica i besplatne frizure", istakla je Vučinić.

Reakcije pozivtivne

"Osjećaju se lijepo, mi se trudimo da smo stalno tu za njih, socijalizacija je jako važna, naročito su važna ta međugeneracijska druženja, posbno sa našim najmlađima. Pohvalila bih posebno naše volontere, kojih je trenutno aktivnih oko 100. Izlaze nam u susret pri svakoj akciji, pri distribuciji bilo kakve humanitarne pomoći, tu su i kada je riječ o radionicama, usvajaju znanje od nas, prenose ga na druge. Od velikog je značaja rad volontera, daju nam pozitivnu energiju, a značajno je i za njih i ovim putem još jednom pozivam sve volontere da dođu prijave se i postanu dio našeg volonterskog kluba. Postoje brojni smeinari i obuke koji su od velike važnosti za njih. Obuke su brojne, kao i seminari i za same trenere, od sudija prve pomoći oni usvajaju nova znanja, a kasnije ih prenesu u svojoj lokalnoj zajednici", ističe Brnović.

One su napomenule da se ne smije zaboraviti ni to da je mjesec oktobar mjesec borbe protiv karcionoma dojke.

Opširnije u videu:D.P.