17-03-2021

Ćorluka: Predstavili smo plejadu mladih igrača i na pravi način promovisali klub

Kvalitetne partije u drugom dijelu sezone dovele su odbojkaše Mediterana u borbu za četvrto mjesto u Prvoj ligi. Igrači su učinili ono što je bilo do njih, a da li će se ekipa plasirati u plej-of zavisi od ishoda meča Jedinstvo-Galeb. Ako uzmemo u obzir da je Mediteran izborio polufinale Kupa, može se reći da je ovaj klub ostavio dobar utisak u premijernom nastupu u najvišem rangu.


OK Mediteran - spoj mladosti i iskustva, Foto: Facebook/OK Mediteran

Trener Predrag Ćorluka ističe da su njegovi izabranici već ispunili ovosezonski cilj ostvarivši tri pobjede koje su ih primakle vrhu tabele.

"Mislim da po kvalitetu treba da se nađemo među četiri ekipe, ali platili smo ceh u prvom dijelu sezone kada smo zbog pet slučajeva korona virusa u ekipi, potpuno izgubili ritam. Zbog toga u jednom periodu nismo ni trenirali, a praktično nijednu utakmicu nismo odigrali u kompletnom sastavu. To su sve činjenice koje će uticati na rasplet vezan za plej of, ali nećemo se puno opterećivati. U premijernom prvoligaškom nastupu predstavili smo plejadu mladih igrača i na pravi način promovisali klub tako da su utisci jako pozitvni", rekao je Ćorluka za portal RTV Budva.

Ovogodišnji sastav Mediterana uglavnom čine djeca koja su ponikla u klubu, pet pionira i šest kadeta. Sa njima igraju i odbojkaši koji su nekada nosili dres slavne Budvanske Rivijere, a posljednji koji se priključio sastavu je Miloš Nikić. Bivši reprezentativac Srbije je, navodi šef stručnog štaba, najveće pojačanje.

"Meni kao treneru prija imati takvog asa na treninzima. Sa druge strane, našim dječacima treniranje sa njim predstavlja veliko zadovoljstvo. Prisustvo starijih igrača dosta znači mladim odbojkašima. Zahvaljujući njima imaju mnogo jači i kvalitetniji trening, a u svakom trenutku mogu dobiti neki vrijedan savjet ili "skinuti" neki potez od starijih kolega", rekao je on.


Nikić sa trenerima Ćorlukom i Bagarićem, Foto: Facebook/OK Mediteran

Sumirajući utiske za naš portal, Miloš Nikić je kazao da je bilo više motiva da karijeru završi u gradu u kojem je ponikao.

"Jeste da odbojkaški klub Mediteran nije Budvanska rivijera u kojoj sam napravio prve odbojkaške korake, ali sigurno je pravi naslednik onog zlatnog doba budvanske škole odbojke za koju se znalo u cijelom regionu. Trenutno, Mediteran nije prepoznatljiv samo po toj školi već pravi značajne rezultate u Prvoj crnogorskoj ligi posle samo nekoliko godina postojanja i sve to sa djecom iz Budve. Sve to me je natjeralo da poslije godinu dana pauze ponovo zaigram i pružim podršku ljudima koji vode Mediteran, a stečeno iskustvo i znanje da probam da prenesem na mlade igrače", istakao je 34-godišnji primač servisa koji smatra da je klub za koji trenutno nastupa već postigao mnogo te da će vremenom biti još uspješniji.

U debitantskoj sezoni u najvišem rangu odbojke u Crnoj Gori, pažnju sportske javnosti privukao je i talentovani tehničar Rastko Milenković.

"Prva liga je svakako malo ozbiljnija i zahtjevnija u odnosu na mlađe kategorije, ali kad nešto volite onda u tome i uživate. Očekivanja su uvijek velika i biti najbolji ili među najboljima je pokretač bez kojeg se sport ne može zamisliti. Glad za pobjedom je veliki motiv a biti najbolji je cilj i san svakog sportiste", rekao je on.


Milenković, Foto: OSCG

Trener Ćorluka smatra da je put talentovanih odbojkaša na samom startu jako težak.

"Prvo što je odbojka na tom početku mogu slobodno reći i dosadna, jer nemate gol kao u fudbalu ili koš kao u košarci, dok kod odbojke dominira osnovna tehnika koja nije ni malo laka. Samim tim ovaj naš sport morate prije svega mnogo da volite i da mu budete posvećeni maksimalno da bi kasnije uopšte dobili priliku da se oprobate na takmičarskom nivou. Iz navedenih razloga mali je broj djece koji se odluče za odbojku, međutim oni koji prihvate tu činjenicu onda postaju pravi mali fanatici za ovaj sport i dolaze kasnije u situaciju da uživaju u čarima odbojkaške igre", tvrdi on.

Strategija OK Mediteran je takva da se stručni štab maksimalno posvećuje talentovanim momcima.

"Pokušavamo što duže da ih zadržimo i animiramo kako bi zavoljeli odbojku i kako bi ona praktično postala njihova svakodnevnica. Mnoge kockice treba da se sklope da bi bilo koji dječak pa i ako je talentovan, doživio da bude profesionalni odbojkaš", naveo je naš sagovornik.

Fokusiranost na mlađe selekcije dobar je put da se zlatno doba budvanske odbojke možda i ponovi. Prema mišljenju Miloša Nikića, teško je upoređivati prošlo i sadašnje vrijeme, ali mogućnost povratka na stare staze slave je ipak otvorena.

"Ono što nam preostaje danas je da se posvetimo djeci, mladim igračima i njihovom razvoju, dok ne prerastu taj neki nivo koji im crnogorska liga pruža. Za neko profesionalnije bavljenje odbojkom ipak će morati da potraže priliku u inostranstvu dok stvari kod nas ne krenu na bolje", rekao je iskusni sportista koji je u dosadašnjoj karijeri nastupao za 16 klubova na tri kontinenta.


Detalj sa utakmice Mediteran-Budva, Foto: portal RTV Budva

Svakako, spoj mladosti i iskustva oprobani je recept koji može donijeti napredak. I Rastku Milenkoviću prija saradnja sa majstorom odbojke koji je nakon dužeg niza godine ponovo u Budvi.

"Miloš Nikić, veliko odbojkaško ime, jako nas je obradovao svojim dolaskom u Mediteran i od njega se ima šta naučiti po svim pitanjima. Njegovo iskustvo je neprocjenjivo i na nama je da što više učimo kako bi dostigli odbojkaški vrh", naglasio je dizač prvoligaša iz našeg grada koji je nedavno dobio i poziv da se priključi novosadskoj Vojvodini.

Aktuelna sezona, uprkos problemima sa epidemijom koronavirusa, donijela je boljitak na klupskoj sceni. U Prvoj ligi se, poslije dužeg perioda, takmiči sedam ekipa. Neprikosnovena na čelu tabele već treću uzastopnu sezonu je Budva, a u debitanskom nastupu u društvu najboljih odličan utisak ostavio je i Mediteran.

Ukoliko barski Galeb, direktan konkurent za plej-of, u posljednjem kolu izgubi od Jedinstva, Mediteran će na kraju ostvariti priželjkivanu četvrtu poziciju koja, kao što su naši sagovornici već naglasili, ipak nije prioritet.



M.S.