28-08-2019

Crkva Svetog Tome - posveta posljednjem paštrovskom knezu

Nalazi se uz samu Bečićku plažu, na uzvišenju među borovima i čempresima. Prema nekim podacima potiče iz 14. vijeka i bila je posvećena apostolu sv. Tomi.

Crkva Svetog Tome - posveta posljednjem paštrovskom knezu | Radio Televizija Budva

Crkva je bila oronula i na njenom mjestu sagrađena je 1910. godine nova crkva posvećena Stefanu Štiljanoviću, poslednjem paštrovskom knezu, srpskom despotu i svetitelju, rođenom u neposrednoj blizini ove crkve. Svake godine ovdje se okupljaju vjernici 17. oktobra, na dan svetog Stefana Štiljanovića, i 19. oktobra, na dan svetog Tome, Tomindan.

U ovoj crkvi čuva se i dio moštiju svetog Stefana Štiljanovića, prenijetih 2007. godine iz Beograda. Crkva je privlačna i za turiste jer ima prilaz sa plaže.

Despot srpski Stefan Štiljanović, rodom iz Paštrovića. Upravljao srpskim narodom u preteškim prilikama boreći se hrabro protiv Turaka i Latina. Pravednik Božji i rodoljub, ovaj divni knez može se usporediti sa sv. Aleksandrom Nevskim ili sa sv. Kraljem Jovanom Vladimirom.

Upokojio se početkom XVI veka (po nekima 1515. god.). Na grobu njegovom pojavljivala se noću svetlost, prema kojoj su i pronađene njegove svete mošti, koje su dugo počivale u fruškogorskom manastiru Šišatovcu, pa su za vrijeme drugog svjetskog rata prenijete u Beograd i položene u Sabornu crkvu pored tela kneza Lazara. Njegova žena Jelena vidjeći netljene mošti Stefanove i čudesa od istih zamonaši se i predade podvigu do smrti….