14-11-2023

Crna Gora bez napretka u pravosuđu

Crna Gora nije postigla nikakav napredak na polju unaprjeđenja funkcionisanja pravosuđa 2023. godine i dobila je ocjenu jedan, podaci su Evropske komisije. Primjera radi, Albanija je za ovaj segment dobila ocjenu pet, odnosno ocijenjeno je da je postigla "dobar napredak" u ovoj obasti.


Ilustracija, Foto: Pixabay

U tabeli koja prikazuje nivo napretka zemalja Zapadnog Balkana pri implementaciji osnova pravnih tekovina Evropske unije, Crna Gora je najbolju ocjenu dobila u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i javnih nabavki. U ovim oblastima je dobila uocjenom tri koja podrazumijeva da je napravljen "neki napredak".

Na skali od jedan do šest, čak devet elemenata dobilo je ocjenu dva koja podrazumijeva ograničen napredak.

Tu su: javna administracija, pravosuđe i osnovna prava, borba protiv korupcije, sloboda izražavanja, pravda sloboda i bezbjednost, postojanje tržišne privrede koja funkcioniše, sposobnost da se nosi sa pritiskom konkurencije, statistika i finansijske kontrole.

Objavljena tabela sadrži i podatke o ostalim zemljama ZB.Albanija je, uz izuzetak javne adminictracije i slobode izražavanja koje su ocijenjene dvojkom, za ostale segmente dobila ocjenu tri.

U Bosni i Hercegovini označeno je nazadovanje slobode izražavanja, dok je recimo Kosovo najgoru ocjenu dobilo u dijelu napretka javne administracije.

Sjeverna Makedonija najbolji rezultat ima iz oblasti statistike, gdje je zabilježen dobar napredak, a i Srbija u je u ovoj oblasti ocijenjena peticom.


(Portal RTCG)