17-10-2020

Crna Gora bi mogla da dobije oko 500 miliona od EK

Crna Gora bi mogla da dobije oko 500 miliona EUR iz Investicionog okvira Evropske komisije (EK) za Zapadni Balkan, ali sve zavisi od kvaliteta projekata koji se predlažu, ocijenio je sagovornik Vijesti uključen u aktivnosti u vezi sa tim projektom.


Ilustracija, Foto: Pixabay


Crna Gora bi, kako navodi, mogla očekivati da dobije oko pet odsto sredstava, grantova i povoljnih kredita od devet milijardi EUR iz Investicionog okvira, što je oko 450 miliona do 500 miliona.

Sagovornik lista je naveo da je Crna Gora u proteklih deset godina od postojanja Investicionog okvira, od oko 7,5 milijardi podijeljenih grantova i povoljnih kredita zemljama u regionu dobila oko 410 miliona.

Projekti koje je Crna Gora do sada kandidovala sama ili zajedno sa jednom ili više susjednih zemalja vrijede oko 1,7 milijardi EUR.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je osnovala Evropska unija (EU) kako bi pomogla zemljama kandidatima za članstvo da se brže i kvalitetnije razvijaju, kao i da pojednostavi kontakt između korisnika šest država regiona Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije sa institucijama i bankama EU kao donatorima i kreditorima.

Projekti se mogu predati iz oblasti saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine, energetike iz obnovljivih izvora, razvoja digitalne infrastrukture, izgradnje i opremanja škola, bolnica i socijalnih institucija, kao i za održive i razvojne projekte privatnog sektora.

Iz Kancelarije za evropske integracije nedavno su kazali da tačan iznos sredstava za Crnu Goru nije moguće unaprijed definisati.


(MINA Business)