29-11-2023

Crna Gora bilježi značajan rast turista sa tržišta Poljske

Atraktivna turistička ponuda, u kombinaciji sa dobrim avio konekcijama, čini Crnu Goru izuzetno zanimljivom i pristupačnom destinacijom za posjetioce iz Poljske, što potvrđuje i statistika, saopštili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije.

Crna Gora bilježi značajan rast turista sa tržišta Poljske | Radio Televizija Budva

Foto: NTO CG

NTO je prvi put učestvovala na forumu turističkih agencija "X Ogólnopolskie Forum Biur Podróży" u Varšavi, koji je ove godine obilježio deset godina rada.

Kako su saopštili iz NTO, riječ je o cjelodnevnoj poslovnoj radionici, koja okuplja sve donosioce odluka sa tržišta Poljske na jednom mjestu - vlasnike, upravne odbore operativnih kompanija, rukovodeće osoblje, vodeće dobavljače proizvoda i usluga za turizam, kao i predstavnike hotelskih lanaca, avio-kompanija i aerodrome.

Navodi se da su predstavnici NTO i turističke privrede imali veliki broj sastanaka s turističkim agencijama i turoperatorima iz Poljske, koji su iskazali veliko interesovanja za crnogorsku ponudu.

Menadžer turoperatora Rainbow tours, Pawel Kowalczyk, rekao je da već godinama imaju u ponudi i planiraju da nastave da nude aranžmane za Crnu Goru, do koje imamo direktne letove iz tri poljska grada.

“Crna Gora je vrlo atraktivna destinacija za poljske turiste”, kazao je Kowalczyk na forumu.

Predstavnici crnogorske privrede bili su zadovoljni ostvarenim saradnjama i informacijama koje su prikupili.

Vlasnik hotela Olea u Ulcinju, Lazar Janinović, rekao je da je forum značajan događaj za konekciju i saradnju, jer su prisutni najbolji turoperateri i agencije.

“Interesovanje je veliko, a ovi sastanci su dragocjeni za dalju saradnju. Zato je i za moj relativno nov hotel značajno uspostaviti direktan kontakt sa predstavnicima istih. Posebno je podsticajno bilo prisustvo Ministarstva turizma i direktora Turističke organizacije Poljske na Forumu, koji vide veliki potencijal za saradnju”, rekao je Janinović.

Predstavnici NTO su poručili da atraktivna turistička ponuda u kombinaciji sa dobrim avio konekcijama, čini Crne Gore izuzetno zanimljivom i pristupačnom destinacijom za posjetioce iz Poljske, što potvrđuje i statistika.

Prema podacima Uprave za statistiku - MONSTAT za prvih devet mjeseci tekuće godine, turisti iz Poljske su ostvarili preko 40 hiljada dolazaka u kolektivnom smještaju.

To predstavlja rast od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu i svrstava Poljsku u TOP deset tržišta sa kojih Crna Gora ima najveći broj dolazaka.

Iz NTO su kazali da među turistima iz Poljske, Crna Gora važi za destinaciju vrijednu posjete tokom čitave godine.

“O tome svjedoče brojni članci objavljeni u poljskim medijima u prethodna dva mjeseca, koji su dostigli čitanost od skoro milion čitalaca, ali i podatak poljske Komore za turizam (PIT) da drugu godinu zaredom, najveću dinamiku rasta posjećenosti bilježi upravo Crna Gora”, naveli su iz NTO.

Tako je, kako su dodali, u dnevnim novinama: Wiadomości Turystyczne, Rynek turystyczny i Puls Biznesu, i na 27 poljskih portala, Crna Gora pomenuta kao idealna destinacija za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, a ujedno i za one koji se žele opustiti u miru i tišini.

Novinari, travel blogeri i ljubitelji prirode preporučuju posjetu Crnoj Gori jer je „zahvaljujući svojoj prirodnoj raznolikosti i povoljnoj klimi sa 240 sunčanih dana u godini, zemlja u koju vrijedi putovati u bilo koje doba godine“ i dodaju da brojne mogućnosti pozivaju na ponovne dolaske.

"Imajući u vidu značaj poljskog tržišta za turizam naše zemlje i doprinos u pozicioniranju Crne Gore kao atraktivne destinacije za putovanja, učešće na ovom B2B forumu, opravdalo je očekivanja učesnika i postavilo temelje novim saradnjama", rekli su iz NTO.