12-02-2022

Crna Gora će pomoći BiH u izradi EU digitalne kovid potvrde

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pomoći će kolegama iz Bosne i Hercegovine u postupku izrade i pridruživanja te države EU digitalnoj kovid potvrdi.

Crna Gora će pomoći BiH u izradi EU digitalne kovid potvrde | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da će Direktorat za digitalno zdravlje pružiti tehničku, pravnu i drugu vrstu logističke podrške kolegama iz BiH.

Kako su kazali, u BiH su ocijenili da je EU digitalna kovid potvrda odlično rješenje i uzor po kojem bi gradili svoju digitalnu infrastrukturu.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandar Sekulić, kazao je da su danas na sastanku uputili kolege iz BiH u organizaciju sistema izdavanja EU kovid potvrda u Crnoj Gori.

Sekulić je rekao da su istaknuta tehnička rješenja, odnosno način integracije Document Signer certifikata (DSC) u samom sistemu za potpisivanja.

„Detaljno smo ih upoznali sa organizacijom nacionalnih pristupnih tačaka i ustaljenom praksom različitih DSC-a za potvrde za testiranje, prebolijevanje virusa, kao i vakcinacije“, rekao je Sekulić.

On je naveo da će se intenzivirati saradnja i pomoć Ministarstva zdravlja sa relevantnim institucijama BiH, kako bi oni u što skorijem roku postali dio EU kovid sertifikata.

Prema njegovim riječima, na sastanku je saopšteno i da je Crna Gora spremna da pomogne BiH u komunikaciji sa institucijama Evropske unije u tom važnom projektu.

Sekulić je kazao da je na molbu nadležnih ustanova iz BiH, dogovoreno da njihov IT tim posjeti Direktorat za digitalno zdravlje, koji je bio nosilac razvoja EU digitalne kovid potvrde u Crnoj Gori.