07-09-2023

Crna Gora danas protiv Litvanije

Fudbalska reprezentacija Crne Gore igraće danas od 18 u Kaunasu protiv Litvanije utakmicu četvrtog kola G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.


Foto: FSCG

Za razliku od duela u košarci, u fudbalu su nam Litvanci do sada bili "redovne mušterije".

Dva puta smo igrali protiv predstavnika baltičke škole fudbala i oba puta slavili.

Bilo je to u okviru lige nacija, gdje smo prvo 10. septembra 2018. godine slavili 2:0 u Podgorici, da bi samo mjesec dana kasnije, 14. oktobra upisali još ubjedljivinu pobjedu u Viljnusu. "Hrabri sokolovi" su tada slavili 1:4.

U prvom duelu sve je praktično bilo gotovo u jednom minutu.

Prvo je u 34. minitu Vladimir Jovović bio oboren u kaznenom prostoru gostiju, a kapiten Stefan Savić, koji je na tom meču zabilježio 50 nastup za našu reprezentaciju je bio precizan sa bijele tačke.

Samo minut kasnije, novi gol za naše momke. Nikola Vukčević je oduzeo loptu, dodao je do Žarka Tomaševića koji je uputio centaršut na drugu stativu gdje se nalazio Marko Janković. Naš vezni fudbaler je matirao Erestasa Šetkusa za konačnih 2:0.

Mjesec dana kasnije još ubjedljivije je slavila ekipa koju je sa klupe predvodio Ljubiša Tumbaković.

Na vještačkoj podlozi već u 10. minutu Šetkus, tadašnji golman Hapoela iz Haife je bio matiran.

Marko Vešović je povukao kontri, uposlio je Stefana Mugošu, a naš golgeter je poslao loptu kroz noge litvanskog čuvara mreže.

U 35. minutu smo več duplirali prednost. Jovović je izveo korner, Šćekić bio najviši u skoku, a Boris Kopitović se najbolje snašao i postigao svoj prvijenac u nacionalnom dresu.

Na sam kraj poluvremena i defintivno je odlučen pobjednik. Linas Klimavičius je igrao rukom u svom šesnaestercu, sudija je pokazao na bijelu tačku, a Mugoša je bio precizan egzekutor.

U drugom poluvremenu očekivano je opao tempo, naši momci su kontrolisali igru i tempo, ali i tako uspjevamo da dođemo do novog gola.

Mat u tri poteza, Mugoša prvo pronalazi Bećiraja po krilu, rekorder po broju nastupa spoljnom šalje loptu unutra a Darko Zorić, sadašnji fudbaler Dečića postiže svoj prvi i jedini gol u reprezentativnom dresu.

Na kraju, Litvanci dolaze do počasnog gola, ali ako im ostaje za utjehu bio je to pravi golaco.

Odbrabmeni fudbaler Rolandas Baravakis, tadašnji član Žalgirisa je makazicama savladao Danijela Petkovića u 88. minutu.

Nadamo se da će izabranici Miodraga Radulovića nastaviti niz pozitivnih rezultata sa Litvancima.



(Portal RTCG)