05-07-2022

Crna Gora dio Europolove akcije protiv trgovine ljudima

Crna Gora učestvovala je u zajedničkoj akciji protiv trgovine ljudima koju je podržao Europol, a koja je sprovedena od 6. do 13. juna, saopšteno je iz Europola. Službenici evropskih organa za sprovođenje zakona i inspekcije rada uhapsili su, u okrviru akcije, preko 130 kriminalaca i uspješno identifikovali oko 60 novih osumnjičenih. Akcijom je koordinirao Fronteks uz učešće 22 zemlje i INTERPOL.


Foto: Europol

Više od 22.480 policajaca učestvovalo je u akciji tokom koje su vršene provjere na evropskim morskim, kopnenim i vazdušnim granicama, sa dodatnim fokusom na veoma korišćene rute ka Evropi.

Više od 130 hapšenja i identifikacija preko 130 potencijalnih žrtava

Akcija je rezultirala sa preko 130 hapšenja a identifikovano je oko 60 dodatnih osumnjičenih. Pokrenuto je više od 100 novih istraga. Ukupno je identifikovano preko 130 mogućih žrtava trgovine ljudima, od kojih je više desetina potvrđeno kao maloljetno. Provjerama je otkriveno preko 220 falsifikovanih dokumenata.

Tokom akcije, organi reda su provjerili otprilike 13.500 lokacija, 193.020 vozila, 970.440 lica, 101.790 dokumenata.

Tokom operacije organi reda su provjerili i identitet preko 11.130 maloljetnika, koji su i dalje najugroženija grupa među osobama koje su predmet trgovine i eksploatacije. Mnogi postaju žrtve seksualne eksploatacije, prisilnog prosjačenja ili različitih vrsta prisilnog kriminala, uključujući sitne zločine i trgovinu drogom. Oni takođe postaju žrtve radne eksploatacije i kućnog ropstva.

Uloga Europola

Europol je podržao koordinaciju operativnih aktivnosti, olakšao razmjenu informacija i pružio analitičku podršku.

Takođe je aktivirao virtuelni komandni punkt kako bi olakšao razmjenu informacija u realnom vremenu, dok su analitičari unakrsno provjeravali operativne informacije u odnosu na Europolove baze podataka. Ovo je omogućilo dodatne tragove istražiteljima iz državnih organa za sprovođenje zakona.

Zemlje učesnice: Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Litvanija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska, kao i Bosna i Hercegovina, Lihtenštajn, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Ukrajina, i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Izvor: RTCG