19-06-2014

Crna Gora konačno uključena u PayPal sistem

Jedan od najpoznatijih servisa u svijetu za plaćanje preko interneta, PayPal, od 17. juna je dostupan i u našoj državi, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomuniacije.

Crna Gora konačno uključena u PayPal sistem | Radio Televizija Budva

"Ovo je, bez sumnje, izuzetan događaj za Crnu Goru, jer je ovo snažan iskorak u procesu razvoja informacionog društva u našoj državi. Uvođenje PayPal-a kao sistema za elektronsko plaćanje je veoma važno za naše građane, ali i šansa za privrednike da iskoriste sve mogućnosti elektronskog poslovanja i trgovine preko interneta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsjećaju da se Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije još 2009. obratilo kompaniji “PayPal” sa zahtjevom za uključenje Crne Gore u njihov sistem plaćanja putem interneta.

"Nakon intenzivne komunikacije sa predstavnicima ove kompanije i dostavljanja neophodne dokumentacije kojom se nedvosmisleno potvrdilo da ne postoje zakonske prepreke za uvođenje ovog sistema, konstatovano je da su ispunjeni svi preduslovi za nesmetano funkcionisanje “PayPal” sistema u Crnoj Gori i da se Crna Gora nalazi na listi država u kojoj može da se koristi ovaj servis", navodi se u saopštenju.

Registracija se vrši na zvaničnom sajtu www.paypal.com, a za aktiviranje naloga je potrebna e-mail adresa i važeća platna kartica.

Saglasno uobičajenoj proceduri, u ovom trenutku omogućena je funkcija plaćanja, a u narednom periodu može se očekivati omogućavanje funkcije dvosmjernog protoka novca.

Prednost koju ovaj sistem plaćanja pruža, prije svega se ogleda u bezbjednosti podataka korisnika. Pored ovoga, treba uzeti u obzir da pojedine online prodavnice preferiraju ovaj sistem plaćanja, što će direktno uticati na povećanje procenta elektronske trgovine u našoj državi.