16-09-2021

Crna Gora na 80. mjestu po indeksu ekonomskih sloboda

Crna Gora je u 2021. godini po Indeksu ekonomskih sloboda zauzela 80. mjesto od 165 zemalja.

Crna Gora na 80. mjestu po indeksu ekonomskih sloboda | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Prema ovom indeksu Hongkong i Singapur su opet na vrhu Indeksa, a prate ih Novi Zeland, Švajcarska, Gruzija, SAD, Irska, Litvanija, Australija i Danska.

Na dnu indeksa nalaze se Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Sirija, Republika Kongo, Iran, Zimbabve, Alžir, Libija, Sudan i Venecuela, a Severna Koreja i Kuba se ne mogu rangirati usljed nedostatka podataka.

Ističe se da druge važne zemlje zauzimaju sljedeće pozicije: Japan 18, Nemačka 22, Italija 47, Francuska 53, Meksiko 75, Rusija 100, Indija 108, Brazil 109. i Kina 116.

Prema ekonomskim istraživanjima objavljenim u naučnim časopisima, ljudi koji žive u ekonomski slobodnijim državama, kako se navodi, imaju viši standard života, više političkih i građanskih sloboda i žive duže.

Kako se navodi Crna Gora je na 39. mjestu među 45 zemalja u Evropi, a ukupna ocjena je ispod regionalnog prosjeka, ali iznad svjetskog. Ekonomija Crne Gore ove se godine popela u red umjereno slobodnih.

“Visoka državna potrošnja i nivo duga, koji ometaju ostvarivanje veće ekonomske slobode, ublažiće se poboljšanim finansiranjem javnog sektora. Zemlju takođe i dalje pogađa korupcija i slaba vladavina prava, kao i složeno i dugotrajno regulatorno okruženje”, navodi se u izvještaju.

Od zemalja regiona ispred Crne Gore su Sjeverna Makedonija koja je ujedno i najbolje rangirana država sa prostora bivše Jugoslavije koja se našla na 46. mjestu. Ispred nas su i Slovenija (48), Srbija (72), Hrvatska (79), dok je iza nas jedino BiH koja se našla na 82 mjestu.

izvor: bankar.me