13-07-2014

Crna Gora slavi 13. jul - Dan državnosti

Crna Gora danas će obilježiti Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941, kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Crna Gora slavi 13. jul - Dan državnosti | Radio Televizija Budva

U godini kada se obilježava vijek od Prvog svjetskog rata,i godini u kojoj su živa sjećanja na rat na prostoru bivše Jugolsavije, Crna Gora možebiti ponosna jer je jedina država bivših jugoslovenskih prostora gdje se nije ratovalo, ubijalo i razaralo, poručio je predsjednik Filip Vujanović, sinoć na Cetinju gdje je organizovao prijem povodom 13.jula.

"Prvi put smo izvukli pouku iz istorije u ime bolje budućnosti. Shvatili smo da se ne smijemo dijeliti, da moramo biti zajedno da bi se zajedno sačuvali. Da smo istorijski preplatili cijenu ratovanja i da je očuvanje mira obaveza prema budućim generacijama. Obaveza koja se ne može upoređivati ni sa jednom drugom", kazao je Vujanović.

On je dodao "da nas i godina obilježavanja vijeka Prvog svetskog rata ponovo podsjeća na potrebu prevazilaženja podjela, jer na taj način se garanutuje stabilnost i mir".

"Obezbjeđujemo prosperitet i zajedništvo. Jednako i ugled u međunarodnoj zajednici. U međunarodnoj zajednici u kojoj su integracije temelj mira. Integracije su nastale kao pouka i poruka iz rata, a radi očuvanja mira - i UN i EU, i NATO-a. Zato su svi i težili i teže velikim državnim porodicama. Zato ih niko i ne napušta već u njima uz mir obezbjeđuje ekonomski razvoj i politički ugled", poručio je Vujanović.

On je pozvao sve građane Crne Gore "da i nadalje njegujemo svoje vrijedne tradicije i da svi zajedno budemo posvećeni prosperitetu svih građana Crne Gore i naše države".

"Rezultate koje postižemo u evropskim i evroatlanskim integracijama te očekivano članstvo u njima veliki su garant naše stabilnosti i progresa i veliki i nezamjenjivi spoljnopolitički ali i ukupni interes Crne Gore", zaključio je Vujanović, obraćajući se zvanicama u bašti predsjedničke rezidencije, prenose vijesti.me.