11-06-2018

Crna Gora spremna za glavnu turističku sezonu

Crna Gora je spremna za glavnu turističku sezonu, saopštili su iz preduzeća Morsko dobro i dodali da su zakupci uredili plaže, a kupači uveliko počeli da dolaze čak od početka proljeća.

Crna Gora spremna za glavnu turističku sezonu | Radio Televizija Budva

Direktor preduzeća Morsko dobro, Predrag Jelušić, kazao je za Pobjedu da je što se tiče cijene zakupnine po aktuelnom planu objekata privremenog karaktera, najvišu cijenu ponudio zakupac plaže Trsteno u Opštini Kotor i ona iznosi 110 hiljada EUR.

“Najniža zakupnina kupališta je u opštini Herceg Novi u iznosu od 200 EUR”, rekao je Jelušić.

Kako je naveo, to preduzeće je prošle godine samo od zakupa plaža prihodovalo 3,55 miliona EUR, od čega je primorskim opštinama usmjereno 50 odsto, odnosno 1,78 miliona EUR.

“Očekivani prihodi od zakupa plaža u ovoj godini projektovani su na nivou prošlogodišnjih. Kada uzmemo u obzir ukupne prihode po osnovu zakupa svih privremenih lokacija, ne samo plaža, Morsko dobro je do 31. decembra prošle godine zaključilo ukupno 1,35 hiljada ugovora i ostvarilo prihod od naknade za korišćenje morskog dobra u iznosu od 6,89 miliona EUR”, precizirao je Jelušić.

U skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave Morsko dobro svoj prihod dijeli sa šest primorskih opština na čijoj se teritoriji ostvaruje prihod.

Jelušić je naveo da se ostvareni prihod dijeli na pola, odnosno Morskom dobru i opštinama po 3,45 miliona EUR.

Kako je objasnio, početni iznos naknada za privremeno korišćenje plaža i kupališta utvrđuje se i obračunava na osnovu broja, vrste i namjene privremenih objekata, područja morskog dobra i površine ustupljene plaže.

“Obračun se vrši saglasno važećem cjenovniku početnih naknada za korišćenje morskog dobra, na koji je Vlada dala saglasnost, a u ugovorima je definisana cijena koja je postignuta na javnim tenderima”, kazao je Jelušić.

Prema njegovim riječima, Morsko dobro sprovodi veliki broj aktivnosti na uređenju obale i podizanju ukupne turističke ponude, a najavljeno je i uređenje nekada veoma značajnog resursa Sutomora.

“Projekat koji obuhvata rekonstrukciju saobraćajnice, šetališta, izgradnju trga i pratećih sadržaja u Sutomoru u potpunosti će promijeniti izgled tog primorskog mjesta i bez sumnje učiniti ga jednom od konkurentnijih destinacija u Crnoj Gori, ali i sire”, smatra Jelušić.

Čitav projekat napravljen je prevashodno sa vizijom da se turistička ponuda u Sutomoru podigne na najviši nivo standarda u turizmu i ugostiteljstvu, ali i da funkcionalnost tog rješenja unaprijedi i život samih mještana.

“Projekat podrazumijeva potpunu rekonstrukciju postojećeg šetališta, izgradnju trga na zapadnom dijelu koji će pogodovati i organizaciji različitih kulturno-zabavnih manifestacija, dječjeg igrališta i saobraćajnice”, kazao je Jelušić.

U drugom postupku Morsko dobro sprovodi tendersku proceduru za odabir zainteresovanog investitora za izgradnju marine do 150 vezova, kako je predviđeno planskim dokumentom.

“Morsko dobro je izradilo i Studiju revitalizacije sutomorske plaže, koja je ponudila rješenja za njenu obnovu i prihranjivanje prirodnim procesom”, zaključio je Jelušić.