22-03-2022

Crna Gora u drugom šeširu

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore biće žrijebana iz drugog šešira u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje će 2024. godine biti odigrano u Njemačkoj, saopšteno je iz Rukometnog saveza.


Foto: RSCG

Žrijeb će biti obavljen 31. marta u Belinu, a Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je sastave šešira i proceduru takmičenja u kvalifikacijama koje počinju u oktobru.

U drugom šeširu nalaze se još Češka, Poljska, Holandija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švajcarska i Ukrajina.

U kvalifikacijama će nastupiti 32 reprezentacije koje će se boriti za preostalih 20 mjesta na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Plasman na šampionat, osim domaćina Njemačke, osigurali su i Španija, Švedska i Danska, tri prvoplasirane selekcije sa posljednjeg šampionata u Mađarskoj i Slovačkoj, u januaru ove godine.

Žrijebom će biti određen sastav osam kvalifikacionih grupa sa po četiri tima. Po dva prvoplasirana tima iz svih grupa, uz četiri najbolje trećeplasirane selekcije, izboriće plasman na Evropsko prvenstvo.

Sastav šešira određen je na osnovu pozicija reprezentacija na EHF rang listi nacionalnih timova.

U prvom šeširu su Norveška, Francuska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Portugal, Island, Austrija, u trećem Bosna i Hercegovina, Litvanija, Letonija, Izrael, Slovačka, Turska, Rumunija i Grčka, a u četvrtom Kosovo, Belgija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Italija, Gruzija i Luksemburg

Kvalifikacije će bitri odigrane u tri termina, odnosno u oktobru ove i martu i aprilu naredne godine.

Evropsko prvenstvo na programu je od 10. do 28. januara 2024. godine.

Izvor: Mina