16-04-2020

Crne dijamantske jabuke

"One apple a day keeps the doctor away" jedna je od engleskih poslovica koja je nastala u Pembrukšajr-u (Pembrokeshire) 1866. godine. Jabuke mogu biti crvene, žute, zelene, a da li ste znali da mogu biti i crne?


Foto: Shutterstock

Kao i sve druge jabuke, one su bogate mineralima i mikroorganizmima, ali su mnogo ukusnije.

Crne dijamanske jabuke su sorta Hua Niu jabuka. One su porijeklom sa Novog Zelanda, a kasnije su prenešene u Kinu gde su zasađene u Ningčiju i na Tibetu.

Njihova tehnologija gajenja razvijena i usavršavana u zavisnosti od sredine, klime i samih farmera, upravo na tom području.

Iako naizgled crne, one su zapravo ljubičaste, sjajne i imaju veoma lijepu teksturu. Izgledaju kao da su napravljene od nekog tamnog voska, izglancane te se presijavaju poput nekog dijamanta na svjetlosti, a navodno su zapravo vrsta kineskog crvenog delikatesa.

Impresivne, crne dijamantske jabuke ne zahtijevaju đubrenje, otporne su na hladnoću, parazite i insekte. Međutim, smatraju se rijetkom vrstom jabuka jer se one gaje na nadmorskoj visini od 3.500 metara.

Moraju biti izložene velikoj količini sunčeve svjetlosti i ultraljubičastom svjetlu. Svi ovi faktori čine jedno savršeno okruženje u Ningčiju za uzgoj crnih dijamantskih jabuka.



Ove jedinstvene geografske karakteristike čine područje idealnim za rast crnih dijamantskih jabuka. Uzgoj ovih jabuka u voćnjacima na Tibetu počeo je tek 2015. godine.

Samo 30% zrelih crnih jabuka mogu da ispune strogi standard usklađenosti boja. Dakle, ukupna proizvodnja crnih jabuka je izuzetno niska. Zbog svoje ekskluzivnosti, a samim tim i visoke cijene, potrošači se ne odlučuju tako često za njih.

Upravo zbog male količine one se mogu kupiti samo u ekskluzivnim prodavnicama u Pekingu, Šangaju, Guangzou i Šendženu.

Crne dijamntske jabuke se prodaju u pakovanju od šest do osam komada, a cena im je oko 50 yuana po jednoj jabuci (oko 7.5 američkih dolara). Poljoprivredni proizvođači su toga svjesni, pa se i oni radije odlučuju da uzgajaju druge plodove koji imaju veću potražnju.

Kako prenose lokalni portali, niske temperature tokom noći potrebne su da bi se postigla ova boja kore, ali negativna posljedica toga je da je prinos po stablu daleko manji nego kod običnih jabuka.



Ove crne jabuke su prava misterija čak i među profesionalnim voćarima, te pojedini ne veruju ni da one zaista postoje. Neki korisnici foruma o uzgajanju voća ubijeđeni su da su fotografije ovih jabuka "obrađene" u određenim programima poput Photoshopa-a, kako bi im kora djelovala tamnije nego što zaista jeste.

Ipak, ako pogledamo fotografije vidjećemo da su tamno ljubičaste i da u zavisnosti od ugla svjetlosti, ove jabuke djeluju zaista kao da su crne boje.








Izvor: agromedia/zanimljiovstdana