16-08-2020

Crno na bijelo: Na lažni “zahtjev turističke privrede“, NKT dokrajčio turističku sezonu

U platformi Crno na bijelo ukazuju da je zahtjev turističke privrede lažan i nepostojeći, jer nijedan turistički privrednik ne bi svjesno sebi uništio turistički promet, niti bi zatvorio svoje nikad praznije smještajne kapacitete za goste iz BIH, koji su već uplatili boravke i koje ovih dana vraćaju sa granice sa Crnom Gorom.U nizu loših, konfuznih i kontraproduktivnih odluka političkog dijela Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), njihova posljednja odluka da se - pod plaštom nekakve liberalizacije i usljed umanjenja broja zaraženih, drastično zategne i oteža otvaranje granica prema nekim državama regiona, posebno prema Bosni i Hercegovini, zadala je završni udarac crnogorskom turizmu i u potpunosti uništila bilo kakvu šansu da se turistički promet dovede do prihvatljivog mininuma. Naime, dok je za turiste iz BIH nedeljama bio dovoljan negativan seriološki test, koji je moguće raditi u bolje opremljenim privatnim klinikama i na koji se ne čeka nedeljama i u gužvama, NKT je potpuno nelogično, a toboš na "zahtjev turističke privrede" propisalo da sada turisti iz BIH mogu ući samo sa negativnim PCR testom, šta će crnogorsku privredu koštati od 20 do 30 miliona eura, ukazali su iz platforme Crno na bijelo.

U platformi Crno na bijelo ukazuju da je zahtjev turističke privrede lažan i nepostojeći, jer nijedan turistički privrednik ne bi svjesno sebi uništio turistički promet, niti bi zatvorio svoje nikad praznije smještajne kapacitete za goste iz BIH, koji su već uplatili boravke i koje ovih dana vraćaju sa granice sa Crnom Gorom.

"Sve vrijeme dok je u Crnoj Gori bilježen rast slučajeva koronavirusa, dozvoljavan je ulazak turista iz BIH sa negativnim seriološkim testom. Kako je broj aktivnih slučajeva počeo opadati, tako je političko tijelo NKT-a donijelo odluku o otežavanju i većem zatvaranju za turiste BIH, insistirajući na negativnom PCR testu, za koji su često potrebne nedelje, a koji za jednu porodicu bude skuplji od ukupnog planiranog odmora u Crnoj Gori. Zaista neshvatljiva i katastrofalna odluka NKT-a, koja već sada crnogorski turizam košta između 20 i 30 miliona eura", ukazali su u platformi Crno na bijelo.

U platformi Crno na bijelo ukazuju da se u pokušaju balansiranja između ekonomije i zdravlja, lošim i nepromišljenim odlukama Vlade Crne Gore ugrozilo i javno zdravlje, ali i privreda.

"A dovoljno je bilo vidjeti praksu drugih država regiona, poput Hrvatske koja ove godine ostvaruje debelo preko 70% svog prošlogodišnjeg turističkog prometa, dok se Crna Gora bori da prebaci mizernih 5% prošlogodišnjeg prometa. Najveći dio odgovornosti snosi upravo Vlada i njena politička struja NKT-a, koja svojim nepromišljenim i kontraproduktivnim odlukama dodatno urušava crnogorsku privredu i time ugrožava i ekonomsku stabilnost Crne Gore, ali i javno zdravlje građana", ukazali su u platformi Crno na bijelo.