10-08-2020

Crno na bijelo: Vlada političkim odlukama upropastila sezonu

"Vlada Crne Gore je svojim, prije svega, političkim odlukama potpuno upropastila turističku sezonu i stvorila gubitak koji će biti na nivou jedne milijarde eura", saopštili su iz koalicije Crno na bijelo.



Kako su naveli, u susjednoj Hrvatskoj u julu mjesecu prihodi od turizma bili su na nivou od 50 odsto od prošlogodišnjih, a za prvih 10 dana avgusta skoro 60 odsto. Na nekim mjestima, dodali su iz ove koalicije, čak i do 70 odsto.

"Zakrčene su autoceste i priliv turista je iznad svih očekivanja. U Bosni i Hercegovini na primorju je istorijska sezona i već duže vrijeme nema slobodnog kreveta u Neumu. U Albaniji je sezona znatno bolja nego u Crnoj Gori, iako je u toj zemlji pad osjetniji nego u Hrvatskoj i BiH. Po podacima njihove nacionalne turističke organizacije, situacija je daleko bolja nego u Crnoj Gori", kazali su.

Iz te platforme pitali su Vladu Crne Gore kako je moguće da su donosili ovakve odluke, kada je poznato da i u ovim zemljama regiona ima zaraženih od COVID-a 19, ali da su uprkos tome, ističu, uspjele da privuku jedan dio turista u svoje zemlje.

"Tužna je i poražavajuća činjenica da Crna Gora, u kojoj 25 odsto BDP-a čini turizam, već duže vrijeme nema resorsnog ministra, a da je NKT više puta izjavio da se nekako mora sačuvati i ekonomska supstanca našeg društva. Da li je normalno da su Vlada i NKT sve podredili predstojećim izborima i na taj način doveli građane Crne Gore, ugostitelje, turističke poslenike, ali i mnogobrojne povezane djelatnosti na prosjački štap, a da će sada, dvije nedjelje pred izbore, ipak omogućiti nesmetani ulazak u našu zemlju i to ne zbog odmora, nego zbog glasanja?"

Iz Crno na bijelo naglašavaju da je milijarda eura koju ćemo, kako kažu, ove godine izgubiti nenadoknadiva, s obzirom na to da se, prema njihovim riječima, radi o prilivu novca sa strane, koji je neophodan za normalno funkcionisanje našeg ekonomskog sistema.

"Građani Crne Gore treba da znaju da je isključivi krivac za uništavanje turističkog proizvoda Vlada Crne Gore, koja ne smije da se krije iza navodne brige o zdravlju stanovništva i da istovremeno organizuje izborni proces. Korone ima u Crnoj Gori, ali ima je i u BiH, Hrvatskoj i Albaniji. Jedina je razlika što kod nas nema turista. Zato neka se građani dobro zapitaju kome će i kako dati povjerenje da upravlja njihovim životima u naredne četiri godine", zaključuje se u saopštenju.