23-06-2023

Crnogorske opštine uključene u četiri projekta programa URBACT

Opštine Berane, Bijelo Polje i Budva biće pojedinačno uključene u četiri projekta kojima se uspostavljaju mreže za planiranje aktivnosti u sklopu prvog poziva programa međuregionalne saradnje URBACT IV. One će u saradnji sa partnerskim gradovima iz različitih područja Evrope raditi na rješavanju zajedničkih izazova od značaja za lokalni urbani razvoj.Opština Bijelo Polje uključena je u dvije mreže za planiranje aktivnosti.

"U okviru projekta 'Breaking isolation', Opština Bijelo Polje daće doprinos borbi protiv izolacije kroz stvaranje društvenih veza između mladih i starih i promociju različitosti. Partneri na ovom projektu biće još i Ažen (Francuska) kao vodeći partner, Izernija (Italija), Ser (Grčka), Fot (Mađarska), Pombal (Portugal), Humilja (Španija), Škofja Loka (Slovenija) i Tender (Danska)", navodi se u saopštenju.

Druga mreža u koju će biti uključena Opština Bijelo Polje nosi naziv 'In4Green'.

"Ovaj projekat usmjeren je na sprovođenje zelene tranzicije u industrijskim oblastima i gradovima uz zadržavanje konkurentnosti i inkluzivnosti. Pored Bijelog Polja, mrežu čine i Aviles (Španija) kao vodeći partner, Vila Nova de Famalikao (Portugal), Dombrova Gornjiča (Poljska), Larisa (Grčka), Salerno (Italija), Ždjar na Sazavi (Češka), Preduzeće za unapređenje ekonomije Opštine Sabadelj (Španija), Shidam (Holandija) i neprofitno preduzeće Neue Effizienz gemeinnützige (Njemačka)", saopšteno je iz MEI.

Opština Berane biće dio mreže 'Ecconnecting', čiji će cilj biti razvoj strategija blizine za funkcionalna ruralno-urbana područja kroz stvaranje čvrstih društvenih veza i uključivanje građana.

"Uz Berane, u mrežu su uključeni i Faenca (Italija), Razvojno-istraživački centar Ormož (Slovenija), Nađkalo (Mađarska), Ditiki Mani (Grčka), Vizeu (Portugal), Tori (Estonija), Orivela (Španija) i Enis (Irska)", navodi se u saopštenju.


Opština Budva učestvovaće u mreži pod nazivom 'CAD', čiji će cilj biti jačanje noćne ekonomije i upravljanja kao osnova razvoja, održivosti i oporavka.

"Zajedno sa Budvom u projektu su i Braga (Portugal) u svojstvu vodećeg partnera, zatim Varna (Bugarska), Zadar (Hrvatska), Centar za strateška istraživanja i društveno-ekonomski razvoj iz Malage (Španija), Talin (Estonija), Pirej (Grčka), Nikozija (Kipar), Pariz (Francuska) i Đenova (Italija)", navodi se u saopštenju.

U okviru prvog poziva programa URBACT IV podržano je ukupno 252 partnera iz 28 evropskih država. Projekte sufinansira Evropska unija, a gradovi iz zemalja kandidata za članstvo po prvi put imaju priliku da učestvuju u programu URBACT, koji se sprovodi više od 20 godina.

Počev od juna 2023. pa do decembra 2025. godine, partneri će u okviru svoje mreže imati priliku da uče jedni od drugih, jačaju kapacitete i razvijaju integrisane akcione planove kako bi odgovorili na lokalne izazove i podstakli održivi urbani razvoj.

(rtcg)