07-02-2023

Crnogorski spasioci krenuli za Tursku

Ekipa crnogorskih spasilaca večeras je sa podgoričkog aerodroma otputovala za Istanbul kako bi pomogli Turskoj u cilju saniranja posljedica razornog zemljotresa.

Crnogorski spasioci krenuli za Tursku | Radio Televizija Budva

Foto: Aerodrom CG

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremio tim za traganje i spašavanje iz ruševina - light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i pet pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje, saopšteno je iz Vlade sinoć.

Direktorat za zaštitu i spasavanje je Timu obezbijedio radni kombinezon, vatrogasni pojas, zaštitni šljem, radne rukavice, radnu obuću, vreće za spavanje, komplete za pružanje prve pomoći, kape, vunene rukavice, sredstva za komunikaciju – TETRA radio-stanice, dva modema i dron.

Na put je krenulo i oko 50 vatrogasaca spasilaca iz više crnogorskih opština, među kojima i dvojica iz budvanske Službe zaštite i spašavanja.

Podsjetimo, po zahtjevu Direktorata za vanredne situacije Crne Gore, presjednik Opštine Budva Milo Božović odobrio je Službi zastite i spašavanja da pošalje dva svoja vatrogasca spasioca, koji su obučeni za spašavanje iz ruševina, kako bi bili dio tima koji država Crna Gora šalje kao pomoć republici Turskoj, saopštio je rano jutros za Portal RTV Budva, načelnik ove službe Dragan Božović.

Let za Istanbul je večeras u 20.30 časova.

Broj poginulih u razornim zemljotresima jačine 7,8 i 7,7 stepeni koji su pogodili jugoistočnu Tursku, blizu grada Gaziantepa, i sjeverni dio Sirije prešao je 5.000.

Potresi su za sobom ostavili hiljade povrijeđenih, a u zemljotresima su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.