15-09-2023

Crnoj Gori potrebna nova strategija održivog rasta

Crnoj Gori je potrebna nova strategija održivog rasta zasnovana na produktivnosti i jačanju ljudskih, uz očuvanje prirodnih resursa, kazao je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović.


Foto: PKCG

On je to kazao učestvujući u radu dvodnevnog regionalnog biznis foruma tokom kojeg se u Beogradu razgovaralo o ekonomskim i političkim perspektivama, izazovima i aktuelnostima na polju održivog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana do 2030. godine i kasnije.

Radovanović je tokom svog izlaganja ukazao na potrebu da vlade regiona iznađu pravi balans između podrške privredi, omogućavanja održivog rasta i istovremenog održavanja fiskalne odgovornosti.

"Preduslov razvoja Zapadnog Balkana je politička stabilnost i profesionalizacija javne administracije. To je izuzetno zahtjevan izazov, ukoliko realno sagledavamo političke prilike u regionu. Neophodno je da se osnaže javne institucije i ojača vladavina prava kako bi se podstakao ekonomski rast", rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori je potrebna nova strategija održivog rasta zasnovana na produktivnosti i jačanju ljudskih, uz očuvanje prirodnih resursa.

"Nedosljedna primjena zakona i drugih propisa, te visok nivo neformalne ekonomije predstavljaju izazove za ekonomski razvoj i ometaju integraciju u EU", zaključio je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.

Kako je saopšteno iz PKCG, forum je okupio predstavnike biznisa, politike i civilnog društva koji su kroz izlaganja sagledali ekonomije Zapadnog Balkana iz perspektive 2030. godine. Kao u svojevrsnoj vremenskoj kapsuli, na događaju su postavljena pitanja gdje se nalazi region 2030. godine u ekonomskom, političkom i društvenom razvoju, koji su uslovi morali biti ispunjeni da bi se postigli rezultati, šta se moglo učiniti drugačije i koje su lekcije naučene.
Poseban fokus, kako se navodi u saopštenju, bio je na temama: regionalni ekonomski razvoj, zadržavanje talentovanih nasuprot „odlivu mozgova”, kompleksnost Zelenog sporazuma i promjene koje on nameće u borbi protiv klimatskih promjena i zaštite životne sredine.

Radovanović je govorio u okviru panela sa temom „Prosperitetne ekonomije Zapadnog Balkana - Da li je misija obavljena?“. Potpredsjednik PKCG je predstavio ulogu Komore u kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje i promociji privrede, sa posebnim osvrtom na njen doprinos transformaciji ekonomije naše države ka zelenoj i održivoj.

Skup je, u saradnji sa Odborom njemačke privrede za istočnu Evropu, organizovala Njemačko-srpska privredna komora, a povodom obeležavanja jubileja – 20. godina postojanja programa stipendija njemačke privrede “Zoran Đinđić”.



(Portal RTCG)