25-04-2020

Crveni krst Budva: Priča puna ljubavi koja nema kraj

U jednom trenutku svijet je stao. Isprva smo posmatrali kako sve polako prestaje da funkcioniše zbog virusa korona a nakon toga smo imali prilike da vidimo neke prelijepe humanitarne, i ne samo takve, gestove naroda koji su se ujedinili u danima kada nam je to i bilo najpotrebnije.



Jedinstvo naroda se odavno nije u ovoj mjeri primjećivalo, a Budva je unutar sebe, radom svojih kako građana tako i sugrađana, stvorila jednu simbiotsku baštu prepunu plemenitosti, ljubavi, sreće, podrške.




Opštinska organizacija budvanskog Crvenog krsta je uspjela da stvori jednu oazu mira u danima straha, neizvjesnosti i ponajviše samoće.

Oko 13. marta je njihov rad bez prestanka, možemo reći, počeo.



Od kako su se uvele prve mjere Vlade Crne Gore povodom epidemiološke situacije, prostorije Crvenog krsta zaživjele su u malo drugačijem svijetlu.



Umjesto kurseva i obuke za prvu pomoć koju su uredno praktikovali sa podmlatkom i omdladinom, treninga sa starijim osobama, a u planu je bilo i uvođenje drugih aktivnosti, Crveni krst iz Budve je sve podredio pomoći onima koji su ugroženi, usamljeni i bespomoćni u nezavidnoj situaciji koja je pogodila kako svijet tako i Crnu Goru.



Njihova prva i osnovna funkcija, da kažemo "žila kucavica" njihovog postojanja i svrhe je udarala tako jako da nije ostavila ravnodušnim njihove komšije, građane naše Budve, koji su se pridružili već postojećoj grupi volontera povećavši broj plemenitih vitezova i bez straha nastavili zajedno u novi niz pobjeda.

A nama je ostalo da sve to zabilježimo i još jednom posvjedočimo primjeru jedinstva, nesebičnog pružanja pomoći, nevjerovatne snage i posvećenosti, kao i neiscrpne motivacije ove malo drugačije grupe.



Kako su heroji Crvenog krsta kucali na vaša vrata, tako su i pojedini kucali na njihova pomažući ih i čineći Budvu najljepšom ikada.








Osmjesi ovih divnih volontera, kao i srećnih sugrađana kojima je pružena pomoć je slika koja govori zaista više nego što mi o tome možemo pisati.

I vrijeme je prolazilo, mjere Vlade su postajale oštirije ali se broj junaka nije smanjivao niti se moglo primjetiti da "nešto negdje ne ide kako treba".



Jedino što se moglo primjetiti je kako Crveni krst neprestano raste i svojim radom inspiriše i poziva druge na jedinstvo i humanost.

I nemojte misliti da su obilne kiše koje su padale u određenim danima mogle da utiču na brzinu i rad crvenokrstaša, čak naprotiv, kao da je kiša podmazala puteve sreće i radosti.



Na fotografijama ćete primjetiti razne sugrađane, ali i budvansku Vatrogasnu službu zaštite i spasavanja, koja je takođe nesebično učestvovala u pružanju pomoći našim samarićanima kao i građanima.


Ukupan broj lica kojima je distribuirana i uručena humanitarna pomoć u hrani i sredstvima za higijenu za proteklih šest nedjelja je 1255 lica odnosno porodica, navela je Milica Vučinić, direktorica OO Crveni Krst Budva, za Jutarnji program TV Budva, dodajući da je ukupna težina tih paketa iznosila 34 tone.

Zatim je istakla da su volonteri 2240 puta izašli na teren za potrebe starijeg stanovništva kao i potrebe osoba koje su u izolaciji i samoizolaciji (čiji je broj 24), za nabavku ljekova, štampe, namirnica i drugih potrepština.

Ukupan broj podijeljenih gotovih, kuvanih obroka starijim licima je 1155 obroka, dok je ukupan broj pružene psiho-socijalne podrške bio 61, a ukupan broj poziva je 1904.

Statistički podaci su računati do 20. aprila tekuće godine, navela je za Jutarnji program Vučinić.





Presjek stanja ove organizacije ne odjekuje brzinom presjeka sa kojima smo upoznati proteklih dana, ali umjesto njega odjekuje eho ljubavi, sreće, radosti i prihvatanja u danima kada je to pojedinima, ako ne i svima, najpotrebnije.

N.D.

Foto: Facebook/Crveni krst Budva