08-02-2023

Crveni krst Crne Gore aktivirao žiro račun i SMS broj za pomoć ugroženima u Turskoj i Siriji

Crveni krst Crne Gore otvorio je žiro račun za prikupljanje pomoći za stanovništvo pogođeno katastrofalnim zemljotresom u Turskoj i Siriji. Broj žiro računa putem kojeg građani mogu uplatiti sredstva je 520-5188-31 kod Hipotekarne banke. Takođe, aktiviran je sms broj 15888 kod sva tri operatera – Telekom, One i M-tel putem kojeg građani mogu da doniraju sredstva. Cijena slanja jedne sms poruke iznosi 1 euro.


Foto: Turski Crveni polumjesec

Za nepunih 24 sata preko žiro računa je uplaćeno 1921,24 eura za pomoć stanovništvu Turske i Sirije pogođenom zemljotresom.

U okviru apela koji je pokrenut za podršku ugroženom stanovništvu Crveni krst Crne Gore opredijeliće po 3 000 eura za Turski i Sirijski Crveni polumjesec.

U ovom trenutku prioritet je finansijska podrška, a prema instrukcijama koje je Crveni krst Crne Gore primio direktno od nacionalnih društava Crvenog polumjeseca Turske i Sirije preporuka je za sada ne šalje humanitarna pomoć kako se ne bi ometao proces spašavanja ljudi iz ruševina, te kako bi se izbjegle komplikovane logističke procedure.

Imajući u vidu dugoročne potrebe pogođenog stanovništva i neophodnost međunarodne pomoći prema izvještajima Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, finalizovan je hitni apel za prikupljanje pomoći čija se vrijednost sada već procjenjuje na 200 miliona švajcarskih franaka za obje zemlje.

Kako bi bili u toku sa najnovijim informacijama sa terena, Crveni krst Crne Gore kontinuirano komunicira sa kolegama iz Crvenog polumjeseca Turske i Sirije i sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.