25-03-2015

Crveni surlaš prijeti palmama

Komunalno preduzeće upozorilo je građane i sve one koji imaju bilo koju vrstu palme u dvorištima, na pojavu crvenog palminog surlaša, štetnog organizma koji nagriza mlade listove i stablo do potpunog uništenja.

Crveni surlaš prijeti palmama | Radio Televizija Budva

„Od početka januara mjeseca na području Budve evidentirano je šest slučajeva pojave ove štetočine“ - kazao je za Radio Budvu, pomoćnik direktora Komunalnog preduzeća Radovan Bauk, apelujući na gradjanje, da ukoliko primjete da njihovo stablo čudno izgleda, pozovu Komunalno preduzeće na broj telefona 452-512.

Crveni palmin surlaš živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti palme prave tunele i šupljine. Simptomi napada na žalost postaju vidljivi tek kada je palma skoro uništena. Kada se utvrdi prisustvo surlaša na stablu palme, neophodno je njihovo hitno uklanjanje i mehaničko uništavanje paljenjem ili mljevenjem, isključivo u prisustvu fitosanitarne inspekcije, što znači da građani ni slučajno ne smiju samoinicijativno uništavati ove štetočine.

Opširnije u prilogu: