01-11-2018

Crveni surlaš za tri godine uništio 126 palmi sa javnih površina u Budvi

Zbog napada štetočine Crveni surlaš od 2015. godine do danas, na području opštine Budva uklonjeno je 126 palmi sa javnih površina. Radi se o neprocenjivoj šteti, jer su uglavnom stradala stabla stara više decenija, kojima se cijena kreće i do nekoliko hiljada eura.

Crveni surlaš za tri godine uništio 126 palmi sa javnih površina u Budvi | Radio Televizija Budva

U našem gradu, Crveni palmin surlaš je prvi put registrovan krajem 2014. godine. Na javnim površinama pojavio se početkom 2015., na palmama Phoenix canariensisna šetalištu Slovenska obala (ispred Atlas Banke) i na Trgu Slobode.

"Crveni palmin surlaš je insekt prisutan u cijelom Mediteranu. Do sada nema pomaka u njegovom istrebljenju sa nekih područja, samo preventivnim hemijskim tretmanima možemo donekle da usporimo njegovo širenje. Prateći podatke feromonskih klopki i brojčanog stanja palmi, sve je više prisutan na Crnogorskom primorju", istakla je rukovodilac u radnoj jedinici Zelenilo, Maja Vojnić.

Zaštitni tretmani su, prema njenim riječima, vršeni na svim stablima na zelenim površinama u gradu. To je predviđeno Nacionanim planom i sprovodi se na nivou opština. U Budvi je za to zadužen Sekretarijat za komunalno stambene poslove, koji redovno vrši hemijsko tretiranje palmi.

Ova štetočina u zimskim mjesecima miruje, međutim, visoke temperature čine da je i dalje aktivna, i to u većem procentu nego prošle godine.

Od 2015. do 2017. godine uklonjeno je oko 70 palmi sa javnih površina na području Opštine Budva.

"Od januara 2018. godine do danas uništeno je oko 20 palmi sa javnih površina. U privatnom vlasništvu nemamo evidenciju ali pretpostavljamo da je taj broj mnogo veći, jer držaoci bilja samostalno vode računa o palmama i samostalno ih uklanjanju", navela je Vojnić.

Crveni surlaš je napao i palmu u Starom gradu, na Trgu palmi, koja je potom morala biti uklonjena. To je bila najstarija i najvisočija palma na teritoriji Budve, što govori o tome da ova štetočina ne nanosi samo materijalnu štetu, već mijenja estetski izgled grada.