04-05-2023

CUP: Nadležni da u što kraćem roku odgovore na zahtjeve turističke privrede

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) pozvalo je nadležna ministarstva i institucije da u što kraćem roku odgovore na zahtjeve turističke privrede, jer, kako tvrde, nema vremena za čekanje.


Foto: IG

„Neshvatljivo je da je ministarstvo nadležno za poslove turizma dozvolilo da se turistički sektor ponovo nađe u sličnoj situaciji kao i prethodnih godina, jer problem sa nedostatkom radne snage nije od juče i prijeti da dovede u pitanje rezultate sezone“, upozorili su iz CUP-a.

Oni smatraju da bi predmet pažnje nadlžnih ministara i ministarstava trebalo da bude rješavanje nastalih problema, umjesto što daju objašnjenja zašto nešto ne treba raditi.

„Fokus na rješenju, a ne na problemu je daleko cjelishodniji pristup. Nedopustivo je da se u trenutku kada turistička privreda traži pomoć u rješenju sistemskog problema, kao što je ovaj, nadležni bave njegovom deskripcijom. To sigurno neće riješiti problem“, poručili su iz CUP-a.

Oni su kazali da nadležne insitucije treba da daju rješenja i obezbijede promptno implementaciju pojednostavljenih i ubrzanih procedura za sve zahtjeve koji su dostavljeni.

“Pored toga, kroz izmjene zakonske regulative, u što kraćem roku, treba obezbijediti uvođenje kategorije stalnog sezonskog radnika, što je predložila i Privredna komora i što je prema našem mišljenju put ka trajnom rješenju problema“, naveli su iz CUP-a.

Rješavanje problema nedostatka radne snage u sektoru turizma na dugi rok podrazumijeva donošenje strategije razvoja ljudskih resursa u tom sektoru uz aktivno uključenje turističke privrede.

“Problem nedostatka radne snage u budućnosti nameće se kao opšti problem i zato ga treba strateški tretirati”, rekli su iz CUP-a.